Szombathely

2015.03.02. 18:44

Egykor és ma - Amikor a Fő teret is bombatalálat érte

Talán nem meglepő, hogy Szombathely bombázásának 70 éves évfordulóján a korszak-összehasonlító rovatukban egy 1945-ös fotót hasonlítunk össze egy napjainkban készített felvétellel.

Kelemen Attila

A képeken a szombathelyi Fő tér egyik patinás épülete, az egykori városi bérpalota látható, amely Fischer Ferenc fővárosi építész tervei alapján épült 1898-ban. A dualizmus végén a nagyvárosias építkezés szimbolikus előfutára lett. A megyeszékhely központi terébe sarkosan benyúló háromemeletes ház volt az az építmény, amely elválasztotta a Horváth Boldizsár teret (a mai Fő tér nyugati felét) az Erzsébet királyné siratótól (a tér kelet felé beszűkülő részétől).

Amint a korabeli felvételen is látszik, ez az épület sem úszta meg az 1945. március 4-ei bombatámadást: nemcsak az eklektikus tetőszerkezet, hanem az épület több mint kétharmada is megsemmisült – szó szerint a földdel vált egyenlővé.

A helyreállított, felújított épület ennek ellenére megőrizte korabeli jellegét a sarokerkéllyel és a kupolás tetőcsúccsal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!