Éhen Gyula emlékév indul

2013. május 13., 08:02 szerző: Kozma Gábor forrás: Vas Népe
komment
Szombathely - Idén lesz Szombathely egykori, nagyformátumú polgármestere, Éhen Gyula születésének 160. évfordulója, s ebben az évben 25. éves a róla elnevezett egyesület.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A szombathelyi önkormányzat támogatása révén vált lehetővé az idén jubiláló Éhen Gyula Kör terve: emlékévet indítani az egykori nagyhatású polgármester, Éhen Gyula születésének 160. évfordulója alkalmából. A programokra az önkormányzat illetékes szakbizottsága 1 millió forintot juttatott. Amint azt a városfejlesztésért felelős alpolgármester, Lazáry Viktor elmondta, Éhen Gyula szellemisége, életműve ma is hat, példa lehet. Mint fogalmazott, a mai generációknak is meg kell ismerniük azt az életművet, amely elvezette a 19. századi várost a Nyugat Királynője titulusig.

Az Éhen Gyula Kör, mint az emlékév szellemi gazdája, a programok kidolgozásáért és megvalósulásáért felelős, ebben partnere a Vas megyei Levéltár. A pénzügytechnikai lebonyolítást a kör egyesületi partnere, a Vas megyei TIT vállalta. Az Éhen Gyula emlékév május 31-én indul városi filmnappal az Agora-Savaria Filmszínházban. Ennek keretében mutatnak be több KorFilm-es produkciót, valamint sor kerül a Határvidék címmű dokumentumfilm premierjére is. Júliusban a vasi TIT Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetemén folytatódik a program, szakmai előadásokkal. Októberben pedig tudományos konferenciát rendeznek Éhen Gyula munkásságáról, a Modern város  A modell város jegyében. Díszvendég dr. Gyáni Gábor akadémikus, aki előadást is tart. November 20-án, Éhen Gyula születésének 160. évfordulóján zárul az emlékév koszorúzásal, valamint a Nyitra utcai általános iskola diákjainak szinielőadásával, amely egy korabeli, Éhen Gyula vezette városi tanácsülés pillanatai idézi majd meg.

Kozma Gábor

2013. május 13., 08:02 szerző: Kozma Gábor forrás: Vas Népe

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...