Szombathely

2014.03.03. 12:20

Elhunyt Horváth Rezső, az Erkel Kórus örökös karnagya

77 éves korában, 2014. március 2-án elhunyt Horváth Rezső, a Szombathelyi Erkel Kórus „örökös karnagya”, aki hallatlan nagy szellemi munkát végzett még az elmúlt években is.

Merklin Tímea

Horváth Rezsőt tavaly a NYME Savaria Egyetemi Központ Könyvtára és a Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ két kötet miatt hívta meg a „Békefi Antal életműve” című könyve megjelenése alkalmából, és bemutatták a Savaria Szimfonikus Zenekar 50. születésnapjára kiadott, „Szombathelyi szimfónia” című jubileumi kötet Horváth Rezső által írt fejezetét is.

Rezső bácsi nagyon boldog és büszke volt. Az idén 55 éves Szombathelyi Erkel Kórus, amelynek évtizedekig a karnagya volt, a jubileum alkalmából kitüntetési javaslatot fogalmazott meg: szerették volna (ismét) előterjeszteni „Szombathely Kultúrájáért Életmű díj”-ra. De ezt már nem ünnepelhetik meg együtt, mint egyébként minden a kórussal történt fontos eseményt.

Horváth Rezsőt az Erkel Kórus örökös karnagyaként ünnepelték a 70. születésnapjára rendezett koncerten a Don Bosco Művelődési Házban (Fotó: Horváth Csaba)

Pályája során számos díjat kapott: „Vas megye kultúrájáért” 1987-ben, „Pedagógus szolgálatért emlékérem” 1996-ban, „Szombathely Kultúrájáért” I. fokozat 1997-ben. Az is fontos és emlékezetes kitüntetés volt, mikor a 70. születésnapja tiszteletére hangversenyt rendeztek a Don Bosco Művelődési Központban. A konferanszié szerepét Bariska István levéltáros és jóbarát vállalta, aki így fogalmazott: „Mélyen egyetértek a személyi kultusz ilyen építésével”.

Horváth Rezső 1937-ben született Budapesten, 1944. óta volt Szombathely polgára. Zeneművészeti főiskolát végzett, először a Soproni Felsőfokú Óvónőképzőben, majd 1961-től a Szombathelyi Tanítóképzőben tanított. Az énektanár képzés kezdetétől dolgozott még nyugdíjazása után is a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola zenei tanszékén. Pályája kezdetén, mint hegedűszólista is hangversenyezett, koncertmestere volt a Szombathelyi Szimfonikus Zenekarnak. Újjászervezte, és 1972-től 18 évig vezette az országosan ismert Erkel Kórust. 1999-től ismét az Erkel Kórust vezette, majd átadta a tanítványainak.

Mindig tanított, mindig publikált, de sokszínű és sokféle tevékenysége mellett a fő a kórusmuzsika volt. Az Erkel Kórus, amely most végleg búcsúzik tőle, örökös karnagyának fogadta el – tiszteletből és szeretetből, hiszen nívójukat ő alakította ki szakmai igényességével, szigorúságával. A nemzetközi porondon is elért sikerekből sok Horváth Rezsőnek köszönhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!