Szombathely

2016.05.30. 05:46

Elmaradt a jégverés – Alig két milliméter eső érkezett Szombathelyre

Szombathely – Volt dörgés és villámlás, és esett is, de az ígért felhőszakadás elmaradt Vas megyében. A csapadék lehűtötte kicsit a levegőt, itt volt a legenyhébb a hét-kezdés az egész országban.

Bakos Ágnes

Zivatar érkezett záporesővel, időnként élénk széllökésekkel, de nem volt jégeső és tizede sem esett le az ígért csapadéknak Szombathelyre.

Vasárnap este esett Szombathelyen: este fél kilenctől, majdnem 11 óráig, aztán még éjfél előtt húsz percet hullott záporeső, miután egy tőlünk nyugatra lévő ciklon hidegfrontja érte el a megyét – jelentette Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője.

Szombathelyre összesen 1,9 milliméternyi csapadékot hozott a hidegfront, dörgés, villámlás kíséretében. A vasárnap estére kiadott meteorológiai riasztás akár harminc milliméternyi csapadékot is ígért.

Lehűlést hozott az eső, olyannyira, hogy Vas megyében volt a legenyhébb a hétfő hajnal. Szombathelyen a hivatalos mérések szerint 13,9 °C-ig csökkent a hőmérséklet, az időkép pedig 11,4 °C-ot jelentett Bucsuból. Másutt 16-18 °C-ig hűlt csak a levegő a hét első óráira.

Nem mellékes, hogy május 30. az első olyan nap az évben, amikor nem mínuszban, hanem pluszban van a napi hideg-rekord: plusz 0,8 °C. Ezt 1919. május 30-án jegyezték fel Zalaegerszegen. Azóta nem volt ennyire enyhe ez a nap. Egyébként a meleg-rekord sem fog megdőlni: az 34,4 °C és 2005. május 30-án Körösszakálon jegyezték fel.

Eltávolodott a nyugati országrésztől a zivatarzóna: hétfőn főként a Dunától keletre várhatóak szórványosan zivatarok és az ország északkeleti harmadában lehet intenzív vagy heves zivatar viharos szél, felhőszakadás és néhol jégeső kíséretében. Vas megyében felhőátvonulásokra számíthatunk hosszabb napos időszakokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!