Szombathely

2015.01.28. 16:04

Élő közvetítéssel jelentkezünk az Egészségügyi Szakmai Bizottság üléséről

Az Egészségügyi Szakmai Bizottság évnyitó ülést tart a Városháza kistermében.

Lisztmayer Zsófia

16:59 - Perceken belül megkezdődik az egészségügyi szakmai bizottság évnyitó ülése a Városháza kistermében. Dr. Kecskés László elnökletével hat napirendi pontot vitatnak majd meg a nyilvánosság előtt.

17:01 - A napirendi pontokon senki sem kívánt változtatni, ezért a tervezettek szerint vitatják a pontokat. A költségvetési rendelet módosítását egyhangúan elfogadta a bizottság.

Fotók: Lisztmayer Zsófia

17:10 - Dr. Kecskés László a polgármesteri hivatal létszámcsökkentésével, és átszervezésével kapcsolatban elmondta, hogy évente körülbelül százmillió forint megtakarítás várható. Dr. Károlyi Ákos elmondása szerint az Egészségügyi és Közszolgálati osztályt nem érinti a szervezeti átalakulás

17:15 - Az egészségügyben dolgozók 2015. évi önkormányzati kitüntetéseivel kapcsolatban dr. Kecskés László elmondta, hogy március 15-ig kell a javaslatoknak beérkezniük. Javaslatot tehet egyebek között a polgármester, az alpolgármesterek, a jegyzők, az aljegyző, a képviselők, valamint a bizottság tagjai is.

17:29 - Fél órás szünet következik a bizottsági ülésen. 18 órára érkezik ugyanis dr. Nagy Lajos a Markusovszky kórház főigazgatója, aki az intézmény fejlesztési koncepciójáról, valamint jövőbeni terveiről tart majd egy szóbeli előterjesztést. A főigazgató beszámolóján Puskás Tivadar polgármester is részt vesz.

17:48 - Dr. Nagy Lajos a kórház fejlesztési koncepciójával kapcsolatban elmondta, hogy minden szervezetnek kell valamilyen stratégiát alkotni. Elmondása szerint a közeljövőben döntő átalakulás várható az egészségügyben, ahogy az előző kormányzati ciklus idején is alapvetően átalakult az egészségügyi rendszer, hiszen csaknem minden kórház állami tulajdonba került. A kórházak államosításával nem változott semmi, viszont kialakultak nagytérségek, és területi ellátási kötelezettséget kaptak a kórházak szakmánként.

17:58 - Dr. Nagy Lajos elmondása szerint célokat kell kitűznie a kórháznak. Az elemzések szempontjából pedig a politikai, valamint a jogszabályi környezetet is elemezni kell. Politikai szempontból a magyar egészségügyben nagy változások várhatóak a főigazgató szerint a következő hónapokban. Az egészségügyi kapacitásokat megpróbálják majd a lakosság arányában elrendezni, ez pedig megyei szinten jelenne meg. A szakmák azon részét érinti majd a változás, amelyek megtalálhatóak az egyes megyékben. A szombathelyi kórház szolgáltatásainak csaknem fele tartozik ebbe a kategóriába. Vas megye szerencsés helyzetben van, mivel kevesebb kapacitás jut rá, mint amennyi a lakosság számának megfelelően megilletné a megyét. Dr. Nagy Lajos szerint mi nem leszünk ezért nehéz helyzetben ebből a szempontból, sok megyében viszont más a helyzet. A kapacitás elosztása következtében pedig gazdasági egyensúlyba kerülnek a különböző intézmények.

18:08 - Dr. Nagy Lajos a kórház jövőképével kapcsolatban elmondta, hogy megyei vezető kórházként Vas megye lakossága számára kiemelkedő minőségű, az akut betegségek tekintetében teljes körű kórházi és járóbeteg ellátást kíván biztosítani, hangsúlyos szerepet szánva a prevenciónak. Vas megye déli része belgyógyászati szempontból ugyanis a Zala megyei kórházhoz tartozik, a cél, hogy ennek a területnek az ellátását is a kórház vegye át.

18:22 - Dr. Nagy Lajos szerint az oktatói státusz nagyon fontos, hiszen ez által érkeznek ide fiatal orvosok. Sokan jönnek át más intézményből, mert hallják, hogy nálunk jól működnek a dolgok. Arra is figyelni kell a főigazgató szerint, hogy a jó szakorvosok ne hagyják el a kórházat. Külföldön ugyanis körülbelül tízszeres fizetést kap egy jó szakorvos.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!