Szombathely

2014.05.21. 16:31

Előzetesbe küldik az időseket megtévesztő szombathelyi csalót

Szombathely - A Szombathelyi Járási Ügyészség indítványozta, hogy a Szombathelyi Járásbíróság rendelje el annak a 61 éves férfinak az előzetes letartóztatását, akit a megalapozott gyanú szerint 2014 márciusában egy bűntársa megbízott azzal, hogy „dolgozzon” neki, és az átadott mobiltelefonon adott a részére további utasításokat.

Simon Erzsébet

Ezt követően a gyanúsított bűntársai közül egy nő -  időskorú -, a csalás felismerésére korlátozottan képes személyeket hívott fel a vezetékes telefonjukon, majd közölte a sértettekkel, hogy ő az „unokájuk” és sürgősen pénzre van szüksége. Ennek indokaként előadta, hogy balesetet szenvedett, vagy üzleti veszteségei vannak, illetve közlekedési bírságot kell fizetnie, esetleg autómentőt kell hívnia.

Az ismeretlen bűntárs ezekkel a valótlan állításokkal megtévesztette a sértetteket, tőlük pénzt (több százezer forintot) kért, s közölte, hogy ő nem tud elmenni, de mindjárt odaér a sértetthez egy „ügyvéd”, aki átveszi a pénzt. A társai megtévesztő magatartásáról tudva a pénzt a 61 éves gyanúsított vette fel, magát ügyvédnek kiadva.

A fenti megtévesztéses módszerrel 2014. áprilisában és májusában az ismeretlen elkövető Szombathelyen a kifejezetten idős, 70-90 éves sértettektől 5-600 ezer forint összeget csalt ki, amelyet a 61 éves gyanúsított vett át, aki tudott a társa megtévesztő magatartásáról.

2014. májusában Szombathelyen egy 88 éves sértettől is megkíséreltek 1 millió forintot kicsalni, de a bank csak akkor akarta kiadni a sértettnek a pénzt, ha az azt továbbvivő személy, azaz a 61 éves gyanúsított is jelen van. Ez meghiúsult, mert a gyanúsított nem volt hajlandó bemenni a bankba, inkább elment a helyszínről.

A gyanúsított a fenti csalásokkal megszerzett összeget minden esetben átadta a megbízóinak, akik abból 20-30 ezer forintot fizettek neki a közreműködéséért.

A gyanúsított cselekményei nagyobb kárt okozó bűnszövetségben, üzletszerűen, a csalást a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntettének a megállapítására alkalmasak, mely 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A járási ügyészség az eljárás meghiúsítása, és a szökés veszélye miatt indítványozta a gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelését - közölte dr. Simon József megyei főügyész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!