Szombathely

2015.10.18. 07:49

Én sem volnék - rendhagyó irodalmi órákat tartottak

Jordán Tamás színművész és színházigazgató, Fűzfa Balázs irodalomtörténész mindketten Szombathely színeiben - már a negyedik őszön tért vissza Romániába : Erdélybe, Székelyföldre a Sebő együttes társaságában, az értés és megértés érdekében.

Ölbei Lívia

A zenés irodalmi körúton útba ejtették Nagyszebent, Csíkszeredát, Háromszéket, Sepsiszentgyörgyöt, Marosvásárhelyt, Csernátont. Mindenütt szívesen látott, régóta kedvelt vendégek. Útjuknak ezúttal is sok sajtóorgánumot megmozgató, nagy és pozitív sajtóvisszhangja volt. Idézzük most a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum IX. A osztályos diákját, aki a nem mindennapi eseményről így számol be az iskola honlapján: A rendhagyó irodalomórát Fűzfa Balázs irodalomtörténész vezette, a hangulatot megzenésített versekkel a Sebő együttes biztosította. Sok nagy költő: Berzsenyi Dániel, Reményik Sándor, Szilágyi Domokos, Kányádi Sándor, Kovács András Ferenc, Markó Béla versét hallhattuk; az utóbbit 'élőben', hiszen két költeményét maga a szerző olvasta fel.

Jordán Tamás, Barvich Iván, Fűzfa Balázs és Sebő Ferenc, itt éppen Sepsiszentgyörgyön, szokás szerint népes közönséggel<br> Fotó: Toró Attila

A jelenlévők nagy meglepetésére Fűzfa Balázs tanár úr gyorsan olyan értelmezés-paródiát rögtönzött a költő éppen elhangzó Születésnapomra című versére, hogy abba József Attila, Arany János, a parafrázis és a matematika egyaránt belefért, s azt is megtudtuk, hogy József Attila találta fel a Facebookot ('Hiába fürösztöd önmagadban, / Csak másban moshatod meg arcodat.'). Az előadás záró részeként gyorstalpaló tanfolyamon (számok erőteljesen vagy szerelmesen mondva) készültünk a közös versmondásra. Kányádi Sándor Két nyárfa című versét sajátos tördelésben nagy kartontáblákon hat fiú tartotta a színpadon, s a közönség tanulékonynak bizonyult, több mint kétszáz ember örömmel 'szavalt' együtt. (...)

A Kányádi-vers úgy szól, hogy: Én sem volnék, ha nem volnál, / ha te hozzám nem hajolnál. / te sem volnál, ha nem volnék, / ha én hozzád nem hajolnék. Érvényes ez előadóra és közönségre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!