Szombathely

2015.02.24. 07:43

A szombathelyi képtár születése

Szombathely – Mire számíthatott a képtárépítő közösség, a mellvéd lépcsőin felsétáló látogató?

Kelemen Attila

A Szombathelyi Képtár imponáló méretével, építészeti megoldásaival, a funkcionalizmust mértéktartó hagyománytisztelettel társító belső tereivel önmagában is érdeklődésre igényt tartó alkotás volt kezdetek óta.

A főbejárat a Rákóczi utcáról nyílt

A nyitás pillanatában – 1985. február végén – több kiállítás várta az ünneplőbe öltözött közönséget. Az előcsarnok többszínű csarnokából barna, plasztikusan formált korláttal kísért lépcső kígyózott a magasba. A hatalmas termeket egybefűző, térélményekben gazdag előtérben Goldman György szobrai fogadták a látogatókat. A fehér talapzatokon nyugvó alkotások az akkor nyolcvan éve született, 1945 januárjában Dachauban elhunyt művészre emlékeztek. Kiemelkedő, korszakos fontosságú művek között lehetett eljutni az állandó történeti kiállítás csarnokába. Az alapítás gondolatával összhangban, itt Derkovits és Dési Huber életműve köré csoportosított korabeli törekvéseket lehetett nyomon követni.

De mit is ígért a jövő harminc évvel ezelőtt? A Képtár távlati terveit, végleges koncepcióját az év második feléig dolgozták ki. Elképzeléseikben jelentős életművek, múzeumi gyűjtemények, monográfikus tárlatok, kollektív kiállítások szerepeltek. Tervet adtak a kortárs művészet humánumot szolgáló törekvéseinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!