Szombathely

2014.11.01. 09:14

Félelmetes sütik, vidám programok Halloween éjszakáján

Töklámpások, vicces versenyek, cukorosztás - a szombathelyi esti móka épp olyan szórakoztató volt, mint az amerikai.

Budai Dávid

Pókok, denevérek és rémisztő sütemények fogadták azokat, akik pénteken este ellátogattak a Herényi városrészben található Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházának gyülekezeti házába. A Szombathelyen már 24 éve jelen lévő egyház minden évben megrendezi október utolsó estéjén, ezt az ősi kelta hagyományokból kialakult ünnepet.

Szombathelyen évek óta szokás ezen az napon, hogy a gyülekezet tagjai félelmetes kinézetű süteményeket készítenek, így a terített asztalon levágott ujjak és lábfejek, sírhalom és csontváz, szemgolyó és vámpírfogak fogadták a látogatókat. A Halloween partin nem csak az egyháztagok vettek részt, mivel minden a gyülekezet által szervezett program nyilvános és ingyenes, így ezúttal is többen ellátogattak a barátok, ismerősök közül, de voltak olyanok is, akik most először jártak a Szent Imre herceg úti házban.

 

 

Az idei Halloween est programjainak összeállításában részt vett egy amerikai házaspár is. Ők idén júliusban érkeztek Szombathelyre az Egyesült Államokból. A Vienernes házaspár, Carolinen és John, úgy döntöttek, hogy egy évig, mint misszionáriusok szolgálnak nálunk. Az Indiana államban élő hétgyermekes pár, elmesélte, hogy náluk nagy hagyománya van a Halloween-nek, ilyenkor van olyan ház, ami épp úgy néz ki, mint egy temető. Vattacukorból pókhálót készítenek, rémisztő hangok szólalnak meg, akár egy kísértet járta házban. Mint elmondták, az idei összejövetel Szombathelyen épp olyan szórakoztató volt, mint náluk szokott lenni. A gyülekezet tagjai idén is faragtak töklámpásokat, volt jelmezes felvonulás és voltak vidám versenyek is, de a lényeg akárcsak Amerikában a cukorosztás volt.

Észak-Amerikában ezen a napon senki nem maradhat ki a buliból, kicsik és nagyok beöltöznek, és közösen járnak házról házra a szabad fordításban a „cukrot vagy csínyt” felkiáltással, Magyarországon ez a szokás ugyan még nem terjedt el, de az egyházközösség tagjai évek óta ápolják az angolszász hagyományt.

Címkék#halloween

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!