Szombathely

2016.04.30. 15:49

Felszentelték a szombathelyi református templom tornyát - Több mint hetven évet vártak rá a hívek

Szombathely – Magasból nézve látszik a közösség egysége – erről is beszélt a szombathelyi templomtorony-avatón és harangszentelésen Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztere. Nagyrészt hívek adományaiból készült el a torony, több mint hetven évvel a templomépítés után Szombathelyen.

Bakos Ágnes

– Templomtornyot építeni nem luxus. Akik tornyot építenek, azok nemcsak azt akarják, hogy látszanak, hanem mondanivalójuk van – ezt mondta Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztere a szombathelyi református templomban, a torony- és harangszentelés alkalmából.

– Gyarapítani, ami megmaradt, nincs ennél emelkedettebb – mondta. Úgy fogalmazott: – A vallás nem magánügy, az személyes ügy, a hitvallás a legszemélyesebb közösségi ügy.

Arról is beszélt, hogy a torony magasából egynek latszik Szombathely. – Keressük a magasságot, ahonnan egynek latszik Magyarország, a Kárpát-medence, a világ.

A miniszter azt javasolta dr. Puskás Tivadarnak, Szombathely polgármesterének és dr. Hende Csabának, Szombathely országgyűlési képviselőjének, hogy menjenek fel együtt a toronyba, és lássák az egységet maguk körül, még ha lentről nézve látszanak a különbözőségek, az eltérő érdekek a családok, egyének, akár felekezetek között is.

Szombathely gazdaságáról is beszélt Balog Zoltán: – 2010 óta, öt év alatt kilencven százalékkal növelte Szombathely a GDP-hez adott gazdasági erejét. Szombathelyen már nem munkanélküliség van, hanem munkaerőhiány – sorolta a miniszter. Hozzátéve, hogy a gazdasági eredmények mellé lelkek is kellenek.

Az új harangok hangja legyen hívó szó, intő jel a szombathelyi református gyülekezet tagjainak – ezt emelte ki Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.

– Alapításkori álma volt a gyülekezetnek, hogy legyen tornya a református templomnak, az 1938-as terveken is szerepel a torony – mondta el Jakab Bálint Mihály, a szombathelyi gyülekezet lelkipásztora. Emlékeztetett, hogy 2015. március 13-án tették le az alapkövet, akkor, amikor már látszott a szükséges forrás teljes összege. Az elkészült 29 méter magas, hétszintes harangtorony felépítése mintegy 73 millió forintba került, a harangok 10 millió forintba. Szombathely önkormányzata és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatta az építkezést, valamint a hívek támogatása is hozzájárult.

– Nemcsak reformátusok adtak, hanem az evangélikus gyülekezet tagjai is adakoztak, sőt, katolikusok is – sorolta Jakab Bálint Mihály. Felidézte, hogy Szombathelyen 1928-ban vált szét a református és az evangélikus közösség, addig Egyesült Protestáns Egyházként működött.

– 350 kilogrammos a legnagyobb harang, 220 kilós a közepes és százkilós a kis harang, nemes bronz alapanyagból készültek Lengyelországban, Przemyśl városában – mondta el Farkas Titusz, a lengyel cég helyi képviselője. Három hónap alatt készült el a három harang, a munka legidőigényesebb része az, hogy az öntőforma agyagja természetes száradással nyeri el a végső formáját. A legnagyobb harangot költöztették a helyére az istentisztelet ideje alatt: zárt ajtók mögött húzták a helyére a szakemberek.

A szentelés alkalmával még a templom előtt sorakoztak a harangok, ott áldotta meg Jakab Bálint Mihály, Steinbach József és az Őrségi Református Egyházkerület esperese, Szakál Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!