Szombathely

2015.03.04. 16:39

Főhajtás a bombázás áldozatai előtt - 11.46-kor megszólaltak a légvédelmi szirénák Szombathelyen

1945. március 4-én angolszász erők bombázták Szombathelyt, amelynek következtében több mint ezer lakóház súlyosan megsérült, sokan életüket vesztették. Rájuk emlékeztek szerdán a megyeszékhely több helyszínén.

Médiaközpont

A megemlékezés nyitányaként a városközpontban - 11 óra 46 perckor - ahogy hetven évvel ezelőtt is a megszólaltak a légitámadásra emlékeztető szirénák. Súlyos bombatalálat érte az egykori városháza épületét, amelynek helyén jelenleg a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának D épülete áll. Itt tíz éve emléktábla idézi az 1945. március 4-én történteket.

Megemlékezés a SEK-nél -  dr. Schöpflin György európai parlamenti képviselő (Fotó: Médiaközpont)

– Szomorú évforduló ez – mondta az itt tartott megemlékezésen dr. Schöpflin György európai parlamenti képviselő. - Kötelességünk emlékezni az áldozatokra. Az emberek és a város együtt élték meg a pusztulást. Nehéz volt az életet újra elindítani, de sikerült: a város újjáépült, visszanyerte városi létét. Emlékezzünk a pusztulásra és mindarra, amit ez magával hozott. De ne foglalkozzunk csak a múlttal, a szomorúsággal, nézzünk a jövőbe!- figyelmeztetett a szónok.

(Fotó: Médiaközpont)

Az emléktábla megkoszorúzása után a résztvevők átvonultak az Assisi Szent Ferenc Kollégiumhoz, ahol ökumenikus szertartással emlékeztek az áldozatokra. A gyásznap programja a Jáki úti temetőben folytatódott, ahol dr. Puskás Tivadar polgármester avatta fel a bombázás 70. évfordulója alkalmából felállított emlékművet.

Megemlékezés a temetőben és emlékmű avatása (Fotó: Médiaközpont)

- Hetven esztendővel ezelőtt ilyenkor már ledobták a bombákat Szombathelyre - mondta délután a Jáki úti temetőben dr. Puskás Tivadar polgármester. - Az óvóhelyekről feljövők azt látták, hogy eltűnt a házuk, a székesegyház romokban áll, találatot kapott a Palace Szálló. A halottakat pedig el kellett temetni. Egy ember földi léte addig tart, amíg emlékeznek rá. A borzalmak legnagyobbika, ha az ember úgy hal meg, hogy nem tudják, hol a sírja. Kell egy hely, amihez kötni lehet valakinek a létét, életét, múltját, jelenét és jövőjét. Szombathely önkormányzata azért hozta létre ezt az emlékművet, hogy legyen egy hely, ahol leróhatják kegyeletüket az áldozatok előtt az emlékezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!