Szombathely

2015.06.21. 13:03

Grazi tragédia – a közelben volt a szombathelyi múzeumigazgató

- Tíz percen múlt, hogy nem voltunk a tragédia helyszínén – mondta Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója.

Bakos Ágnes

Grazban egy ámokfutó három embert ölt meg szombat délután, 34 a sérültek száma, többek állapota nagyon súlyos.

A bosnyák származású fiatalember száz kilométer per órás sebességgel hajtott a járókelők közé a békés ausztriai kisvárosban. Szándékosan tarolta le az embereket, majd kiszállt a kocsiból és késsel támadt a járókelőkre. Nem terrortámadás történt, hanem az elkövető családi és mentális problémákkal küzd, ezért kezdett ámokfutásba.

- Arról nem is számoltak be a tudósítások, hogy a Griesplatz-on kezdte az ámokfutást – mondta Csapláros Andrea.

Fotó: VN archív/Horváth Csaba

A múzeumigazgató Grazban él a családjával, azt mondta, tíz percsel korábban jöttek el a helyszínről.

Szemtanúk szerint az ámokfutó a Kaiser Josef tértől a Herrengassén keresztül autózott, többször felhajtott a járdára, nekiment a kávézók teraszán lévő asztaloknak, járókelőket gázolt el, míg végül egy üzletnek ütközött.

- Félelmetes volt, kommandósok, mentők, orditozó rendőrök özönlöttek, nem tudtuk elképzelni, mi történt – mondta Csapláros Andrea.

- Mindenki gyászol Grazban, ki sem mozdulnak az emberek, csak a szombat esti emlékező istentiszteletre mentek el – mondta a szombathelyi múzeum igazgatója. Hozzátette, hogy amilyen békés kisváros Graz, most annyira félnek a városban a gyerekek. Az ő két fia is azt mondta, hogy nem mennek egyedül az utcára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!