Szombathely

2015.04.14. 15:24

Gyűlnek a szerelemlakatok Szombathelyen is - Ha a kapcsolat mégsem működik, ki lehet satírozni a neveket

Szombathely - Rejtély, hogy honnan ered a köztéri „lakatolás” néhány évtizedes hagyománya, de a világ nagyvárosaiban már mindenhol látni emléklakatokat. Szombathelyen nem is egy, hanem rögtön két helyen áldozhat a szerelem oltárán.

Lisztmayer Zsófia

A lakat-mozgalom az ezredfordulón kezdett világszerte terjedni, manapság pedig már szinte minden nagyobb magyarországi városban is található olyan kerítés, amelyre  a szerelmesek összetartozásuk jeléül egy olyan lakatot akaszthatnak, amelybe belevésték, belegravírozták vagy egyszerűen csak alkoholos filccel ráírták nevüket, nevük kezdőbetűit, esetleg egy számukra fontos évszámot.

Az urbán legendák szerint minden Pécsen kezdődött, sőt, a vehemensebb helyiek szerint a nevek lakatra vésése egyenesen pécsi hungarikumnak számít. A szombathelyi székesegyház bal oldalán található átjárónál néhány évvel ezelőtt pécsi mintára alakítottak ki egy helyet (a pécsiek felháborodására), ahol a szerelmesek örökké tartó szerelmükről biztosíthatják egymást, és természetesen a külvilágot. A párok összetartozását szimbolizáló lakatok pedig egyre csak gyűlnek a székesegyháznál: több száz szerelmi jelképet talál már ott az érdeklődő. A kissé macskakaparásos „sufni tuning”-alkotásoktól kezdve az egészen aprólékosan kidolgozott lakatokig mindenfélére rá lehet lelni. Az emléktárgyak között böngészve megtaláltam egy pár negyvenedik házassági évfordulója alkalmából kihelyezett lakatot, de ráleltem egy olyanra is, amelyen a férfi neve egyszerűen ki volt már satírozva. Vajon egy boldogtalan exbarátnő vagy csak egy vandál keze lehet a dologban? A lakatok között egészen új, idei dátummal megjelölt is szerepelt, a többség azonban - a rozsdásodás mértékéből ítélve - jó ideje kint van. Remélhetőleg azonban a párok szerelme még mindig rozsdamentes.

Nincs viszont szerencséjük azoknak, akik a Csónakázótó hídján szeretnék elhelyezni örök szerelmük jelképét. A híd ugyanis ideiglenesen le van zárva, így csak távolról lehet megfigyelni a lakatok zsúfolt sorát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!