Szombathely

2015.05.22. 09:49

Hárman a nyelvről: könyvbemutató volt a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

Hármas könyvbemutatónak adott otthont csütörtökön délután a Berzsenyi Dániel Könyvtár elődóterme. A frissen megjelent kiadványokat dr. habil Fűzfa Balázs irodalmár méltatta, de a szerzők is elmondták gondolataikat írásaikról.

Médiaközpont

Az újonnan megjelent könyvek témájukban látszólag nagyon eltérőek, mégis összeköti őket - és velük együtt a szerzőket is - egy központi fogalom: a nyelv. Mindhárom szerző a nyelvet kutatja, és köteteik is valamilyen módon a nyelvről szólnak.

Prof. dr. Pusztay János nyelvész Találkozásaim Patyomkin herceggel címmel megjelent munkájában visszaköszön az egyetemi professzor tudományos érdeklődési területe: a nyelvpolitika, az oroszországi finnugor nyelvek megmentése vagy Közép-Európa nyelvi helyzete. Írása nem nélkülözi a szatírát, a nyelvi játékokat, lényegében közérthető nyelvezettel megírt, pamfletszerű írások gyűjteménye.

(balról jobbra) prf. dr. Pusztay János nyelvész, dr. habil Fűzfa Balázs irodalomtörténész, prof. dr. Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató, dr. Rácz János nyelvész (fotó: Médiaközpont)

Inkább tudományosnak mondható a másik szerző, prof. dr. Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató könyve, amely Antroposzemiotika címmel került ki a nyomdából, és amely a szerző elmúlt majd húsz évben megszületett tanulmányait foglalja gyűteményes formába. A kiadvány az ember jeleivel foglalkozik, az öltözködéstől a gesztusokon át egészen a napjaink szlengjében oly divatosnak számító szelfizésig.

Szintén a nyelvészet egy szűk mezsgyéjén egyensúlyoz a harmadik bemutatott könyv, amely a szőlő és borok világába kalauzolja el az olvasót. Rácz János nyelvész Szőlő- és borneveink címmel megjelent kötetében a magyar szőlőneveket és borneveket foglalja egybe - mintegy szótárszerűn bemutatva az elnevezések eredetét, nyelvi megjelenési módjait.

Címkék#Szombathely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!