Szombathely

2015.11.26. 14:15

Három dimenzióban az I. világháborúról

Szombathely - Az első világháborúról rendezett konferenciát a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Savaria Múzeum közösen az Őrvidék Házban. Az előadás-sorozat fővédnöke Hende Csaba országgyűlési képviselő volt.

Szombathelyi Médiaközpont

Mire a falevelek lehullanak, győztes katonáim itthon lesznek! - ez volt Vilmos német császár ígérete 1914 nyarán, ehelyett azonban csak sebesült bajtársak és szomorú hangvételű levelek érkeztek a frontokról az elhúzódó háborúban. Az első világégés okozta veszteségeket csak fokozta az 1920-as békediktátum, amely területének kétharmadától fosztotta meg Magyarországot - hangzott el az eseményen.

Fotó: Szombathelyi Médiaközpont

A Nagy Háborús Emlékév 2015-ös rendezvénysorozatához kapcsolódó konferencián Csapláros Andrea sikeresnek értékelte a Savaria Múzeum és az Őrvidék Ház által szervezett idei programokat. Kitért arra is, hogy nem elég pusztán emlékezni a hősökre, hanem az utókort folyamatosan emlékeztetni kell mindazokra, akik életüket adták Magyarországért.

Az egész napos konferencián szó esett többek között a nyugat-dunántúli határvármegyék háborús időszak alatti mindennapjairól, az 1918-19. évi katonai összeomlásról és a Székely Hadosztály harcairól. Az esemény mellett egy időszaki kiállítást is megtekinthettek az érdeklődők, akik a háromdimenziós képeken keresztül betekintést nyerhettek a fronton szolgáló bakák életébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!