Szombathely

2014.09.15. 17:24

Hobbikertből lobbikert? - avagy a kiskertek nagy lenyúlása?

Szombathely, Budapest – Földtörvény - Mi lesz a kiskertbérlőkkel? címmel tartott hétfőn közös sajtótájékoztatót Bárándy Gergely, a Törvényalkotási bizottság alelnöke és a szombathelyi baloldali koalíció polgármesterjelöltje és dr. Ipkovich György a Parlament Kék Társalgójában.

Merklin Tímea

Bárándy Gergely az országgyűlés mezőgazdasági bizottságának vitáján is ott volt, a kiskertek használati jogának további biztosítása érdekében terjesztette elő a földforgalmi törvény módosítását célzó képviselői indítványát. Mint mondta, lesznek olyan kerthasználók, akik elveszíthetik jogukat a kiskertek művelésére - több évtized után -, amennyiben nem kerül sor a törvény módosítására. Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága a kormánypárti képviselők többségi szavazatával elutasította az ellenzéki indítványt.

- Nem először tartottunk sajtótájékoztatót Bárándy Gergellyel, aki az ösztönzésemre benyújtott egy törvénymódosítási javaslatot, az elfogadott törvény ugyanis nem teszi lehetővé, hogy a bérlők tovább használhassák a kiskerteket. Szombathelyen több ezer, az országban több tízezer embert érint a kérdés – tudtuk meg forró dróton dr. Ipkovich Györgytől. - A kormányzatiak korábban azt mondták, hogy ez egy törvényhozási hiba volt, ezért mi benyújtottunk egy törvénymódosító javaslatot. A Fidesz elfelejtette benyújtani a maga javaslatát. Benyújtott egy javaslatot, de ez nem volt benne, és mi számítottunk erre. Leszavazták a beadványunkat, amiből arra gyanakodhatunk, hogy más terveik vannak, esetleg „a kiskertek nagy lenyúlása” következik. Így lesz a hobbikertből lobbikert? Azért tartottuk a sajtótájékoztatót, hogy nyilvánvalóvá tegyük, a Fidesz megoldhatta volna ezt a kérdést, ha meg akarta volna oldani. Nem lehet véletlen, hogy nem tette. Az a sanda gyanúnk, hogy más szándékaik vannak. Választási győzelmünk esetén mi mindent megteszünk azért, hogy a kiskertbérlők tovább használhassák a földjeiket. Ezeket a területeket bárki megvehetné, de bérelni csak gazdálkodónak lehet? - ez nonszensz, legalábbis sanda szándékokra utal. Ezek a város fejlesztésére kijelölt területek – valaki ezekkel spekulál? A király meztelen, gyanakvóvá váltunk. Jelenleg a Fidesz nem tette lehetővé a törvénymódosítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!