Szombathely

2013.10.28. 15:25

Holdbeli Csónakos, plusz

Szombathely - Ahogy szokta: díjátadó gálával ünnepelte meg hatodik születésnapját a Weöres Sándor Színház.

Ölbei Lívia

Most akkor hogyan is van ez a születésnap?, kérdezi valaki a színház udvarán a délutáni készülődésben, úgyhogy mondjuk föl még egyszer a leckét (de csak azért, mert jólesik). Minden nagy történetnek megvannak a maga állandó elemei: az 1848-as március 15-e azóta se kezdődhet máshol, mint a Pilvaxban, és a karácsonyi betlehemezésben sem lehet összekeverni a csillag és a háromkirályok érkezését, vagy Heródes utasításait. A Weöres Sándor Színház igaz legendáriumához mindenekelőtt szorosan hozzátartozik, hogy 2007. szeptember 27-én a szombathelyi közgyűlés egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül döntött a színházalapításról. Néhány nappal később hivatalosan (mondhatni cégszerűen) is létrejött a Weöres Sándor színház, a város legelső, társulattal bíró kőszínháza. Innen az októberi születésnap. Illetve 2007 októberében még pont, hogy társulat nem volt: Jordán Tamás 2008 tavaszán adott hírt arról, hogy miképpen áll föl a színház kezdő csapata. Akkor érkezett ide először (és rögtön megváltoztatta, elbájolta a teret) Kiss Mari, és akkor köszönt be először például Szabó Tibor is. 2008 őszén megkezdődött a társulati munka az Akacs 7-ben, a lerobbant, de otthonos épületet még Hemónak hívták. 2009 januárjában a 9700 című előadással (szerző: Egressy Zoltán, Dömötör Tamás, rendező Dömötör Tamás) tényleg megnyitotta kapuit a színház. Aztán megkezdődött a Hemo fölújítása: a társulat az MMIK-ba költözött, hogy aztán a minden ízében megújított, színházzá tett Akacs 7-be térjen vissza. A Tragédia díszbemutatójával 2011 január 22-én megtörtént az épület hivatalos birtokbavétele: tényleg megnyílt a város első, társulattal bíró kőszínháza.

A hatodik születésnapot ünneplő vasárnapi gálával szokás szerint a színház támogatóit köszöntötték. (Jó, a hatodik nem kerek évforduló, azért lehetett volna telt ház, mert igazán kerek, élvezetes gála volt.) A Játék a kastélyban egyszerűen szép díszletében a színészek magánszámokkal, duókkal, triókkal készültek. Lám, ez a szeretnivaló szombathelyi társulat mennyi mindent tud. Énekelni, verset mondani - csak hagyján. Még ugrókötelezni is.

És persze a díjak. Ezt is jó elismételni. A színházi szenátus által alapított Holdbeli csónakos-díjat a színészek közül az idén Bajomi Nagy György kapta meg, szintén Holdbeli csónakos-díjat vehetett át Husi: Kiss Zoltán világosító. Az idén először kiadott Opel-különdíjat Balogh Jánosnak és Kiss Zoltán Husinak ítélte az online-közönség, illetve a társulat. A Holdbeli-díjak átadásának pillanataiban Kaszás Attila énekelt: örök holdbeli csónakos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!