Szombathely

2015.03.04. 14:43

Horvát és magyar két jó barát – Nemzetiségi nap volt a premontrei gimnáziumban

Szerdán horvát nemzetiségi napot tartottak a szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban.

Médiaközpont

A gimnázium újraalapításának 20. évfordulója alkalmából szervezett programsorozat keretében horvát napot tartottak az iskolában, ahol meghívott vendég volt a horvát nagykövet is. Dr. Gordan Grlic Radmand annak apropóján érkezett az intézménybe, hogy a premontrei gimnáziumban működik horvát tagozatos csoport, amelynek tagjai Nardáról, Felsőcsatárról és Szentpéterfáról származnak, és mindannyian tagjai a szentpéterfai Gradistyei Horvát Kulturális Egyesületnek.

Dr. Gordan Grlic Radmand horvát nagykövet (Fotó: Médiaközpont)

Véghné Busics Hilda igazgatótól megtudtuk, hogy az iskola kötelességének érzi és lehetőséget biztosít a horvát kultúra és anyanyelv ápolására. Az eseményen részt vett Harangozó Bertalan kormánymegbízott is. A horvát nagykövet beszédében kiemelte a két nép közötti barátság fontosságát, a politikai, a gazdasági és a kulturális kapcsolatok további elmélyítését. A diákokat arra biztatta, hogy kössenek barátságokat más nemzetiségű fiatalokkal is. Elmondta, hogy a budapesti horvát nagykövetség ajtaja mindannyiuk számára nyitva áll. Ezután Handler András, a Magyarországi Gradistyei Horvátok Egyesületének elnöke a helyi horvátság történetéről mesélt, majd az egyesület tagjai tánccal és énekszóval szórakoztatták a résztvevőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!