Szombathely

2014.04.10. 17:35

Hősök voltak

Szombathely - A vasútállomáson emlékeztek a szombathelyi III. hadtest csapatainak a doni frontra indulásáról.

Farkas Eszter

A szombathelyi vasútállomásról 1942. április 12-én este gurult ki az a vonat, amely a magyar királyi 2. honvéd hadsereg élszállítmányát vitte a keleti hadműveleti területre. A szombathelyi III. hadtest elsőként küzdött meg a Vörös Hadsereggel. Mintegy 1500-an indultak útnak, de csak keveseknek adatott meg, hogy haza is térjenek.

Dr. Töll László ezredes koszorút helyezett el az emléktáblánál. Fotó: Szendi Péter

A vasúti pályaudvar falán elhelyezett hősök táblája már 2012 óta emlékeztet erre a napra. Tegnap pedig ennek jegyében a Békehíd nevet viselő megemlékező rendezvényt tartották meg, amelyet a Honvédelmi Minisztérium, a szombathelyi önkormányzat, a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület, valamint a Honvéd Hagyományőrző Egyesület szervezett.

A vasútállomáson megemlékező beszédet mondott dr. Töll László ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztályának vezetője, aki elsősorban a fiatalokhoz szólt.

– Ezek a katonák hősök voltak, nem pedig áldozatok. Fontos, hogy ha már kárpótolni nem tudjuk ezeket a katonákat, akkor legalább emlékezzünk rájuk – emelte ki az ezredes.

A beszédet követően megkoszorúzták az emléktáblát, majd mécsest helyeztek el a hősök emlékére.

Címkék#Szombathely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!