Szombathely

2014.11.26. 17:35

Időpont gyorsabban

Szombathely - A Váci Mihály utcában már célszerű a diszpécserközpontot tárcsázni, ha be akarunk kerülni a háziorvosunkhoz.

Budai Dávid

Az egészségügyi bizottság elnöke dr Kecskés László tájékoztatta lapunkat a múlt héten tartott bizottsági ülés főbb kérdéseiről. Kecskés László elmondta, hogy már fél éve működik a Váci utcában egy háziorvosi diszpécserközpont.

Dr. Kecskés László. Fotó: VN Archív

A központ létrehozása a Váci Mihály utcában dolgozó háziorvosok ötletéből indult, amelyet dr. Prugberger László terjesztett a bizottság elé. Mivel az ötletet jónak találta a közgyűlés, támogatták a javaslatot és a múlt héten közölt eredmények alapján, úgy tűnik, jól döntöttek. A diszpécserközpont fél éves működése során a háziorvosokhoz befutó hívásoknak, mintegy harmada már a központon keresztül bonyolódott.

Kecskés László elmondta, mivel a háziorvosok mentesültek a bejövő hívások egyharmadától, ezt az időt a betegeiknek tudták szentelni, vagyis jobban tudtak a tényleges munkájukra figyelni, a gyógyításra. Az egészségügyi bizottság az eredmények ismeretében javasolni fogja, hogy a Szűrcsapó és a Kiskar utcában is létesítsenek egy-egy diszpécserközpontot, bíznak abban, hogy a közgyűlés támogatni fogja ezt a kezdeményezésüket is. Az elnök elmondta, a Váci Mihály utcai diszpécserközpont jövő évi költségvetésére már rendelkezésre áll a keret, a mintegy 3 millió forint. Megtudtuk, a további tervezett két központ is hasonló költségvetéssel működne. Arra a kérdésre, hogy miért nem egy központot hoznak létre Szombathelyen, ami az összes háziorvos befutó hívásait fogadja, Kecskés László elmondta, két okból sem lenne megvalósítható.

Az egyik, hogy nem áll rendelkezésre akkora hely, ahol a megfelelő számú helyiséget ki tudnák alakítani. A másik, hogy egy központi telefonközpont nem tudna naprakész információkkal szolgálni, arról, hogy az adott háziorvos, a rendelőben tartózkodik, beteghez ment, vagy esetleg szabadságon van. Megkérdeztük azt is, hogy a betegek honnan tudják, hogy a Váci Mihály utcában már a telefonközpontot kell hívni és nem közvetlenül a háziorvost. Kecskés László szerint a hír futótűzként terjed és a betegek idővel hozzá szoknak, hogy így sokkal gördülékenyebben tudnak orvosukhoz bejelentkezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!