Szombathely

2015.05.23. 10:21

Íme élünk - Krisztust követő magyar nemzedékek nevelődnek a szombathelyi premontrei gimnáziumban

Iskolájuk újraindulásának huszadik évfordulója alkalmából indított programsorozat záró gálaműsorát rendezte meg pénteken este a Bartók Teremben a premontrei gimnázium.

Némethy Mária

Mai és az elmúlt húsz évben végzett diákok, valamint a hajdani iskolába járt öregdiákok együtt ünnepelték a húsz évvel ezelőtti újrakezdést vendégekkel, köztük Czunyiné dr. Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkárral, Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízottal, Illés Károly szombathelyi alpolgármesterrel, Császár István püspöki helynökkel.

Véghné Busics Hilda a gimnázium igazgatója (Fotó: Unger Tamás)

A gálát megnyitó Véghné Busics Hilda igazgatónő arról szólt, hogy a „Minden jóra készen” jelmondat vezérli az iskolát, és öröm azt látniuk nekik, pedagógusoknak, hogy azt megvalósulni látják diákjaikban. A gála a húsz évnek az ünneplése, nem véletlenül lett a gálaműsor elnevezése:„Ecce vivimus – Íme, élünk”.

– Újrakezdést ünnepelünk. Húsz éve történelmi lehetőséget kaptunk, és ez rengeteg ok a hálaadásra – hangsúlyozta Fazakas Zoltán Márton, a premontrei rend csornai kormányzó perjele, aki ezután történelmi párhuzamokkal világította meg, hogy kis és nagy lépésekben egyaránt a keresztény ember élete minden nap az újrakezdés. Az iskola fennállásának 243., illetve júniusban a premontrei rend 166. tanévet lezáró időszaka során is sokszor volt újrakezdés.

Fazakas Zoltán Márton kormányzó perjel (Fotó: Unger Tamás)

– Ebben a folyamatban iskolánk megújult, és elmondhatjuk: Krisztust követő magyar nemzedék nevelődik a falai között – hallottuk a perjeltől, aki imával fejezte be köszöntőjét.

A gálán elhangzott ünnepi beszédében Czunyiné dr. Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a rendszerváltás után milyen nehézségekkel kellett megküzdeniük az újrainduló egyházi iskoláknak Magyarországon. Hiszen nem volt semmijük, üres kézzel álltak. Gyökértelenül, a hit és a bátorság erejével teremtették meg intézményeiket.

Czunyiné dr. Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár (Fotó: Unger Tamás)

– Lám, ma ezeknek az iskoláknak a tanulói gyarapodnak, mert a szülő választ, és ő mindig a legjobbat akarja gyermekének – hangsúlyozta az államtitkár, aki beszédében arra is megadta a választ, hogy szerinte miért van ez így, miért vonzóak az egyházi iskolák: – Többletet adnak, a hit, az erkölcs, az emberség, a nevelés többletét.

A gálaműsorban a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar lépett fel elsőként Sándor János vezényletével. Nem véletlenül, hiszen a zenekar több zenészének a gyermeke jár a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumba. A Boglya zenekar kíséretében fellépett az Ungaresca együttes néhány tagja, ugyanis hét éve együttműködést kötött velük a gimnázium, és az együttesben táncolnak mai és már végzett premontreis diákok is. Szabó Veronika énekelt, Horváth Ágota tanárnő verset mondott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!