Szombathely

2016.11.30. 17:26

IN MEMORIAM Bajsz István

82 éves korában végleg távozott dr. Bajsz István kandidátus, főiskolai tanár, a Szombathelyi Tanárképző Főiskola technika tanszékének alapító tanszékvezetője.

Végső búcsúztatása november 25-én volt Szombathelyen a Jáki úti temetőben.

Bajsz István 1935. január 4-én Felsőszölnökön született. Egyetemi tanulmányait a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen végezte, okleveles mezőgazdasági gépészmérnök végzettséget szerzett. Az egyetem elvégzése után Szombathelyen a Mezőgépgyárban gyártástervezőként dolgozott, majd 1963-tól Körmenden a Felsőfokú Technikum adjunktusaként kapott kinevezést az alapozó tárgyak tanszékén. 1970-től a KATE Körmendi Mezőgazdasági Gépészeti Főiskolai Karán főiskolai docens, 1976-tól tanszékvezető főiskolai tanár. 1971-ben a GATE Mezőgazdasági Gépészmérnöki Karán Mezőgazdasági műszaki doktor fokozatot vehetett át Kúpos kötések vizsgálata és alkalmazása című dolgozatával.

Dr. Bajsz István (1935-2016)

Az 1979-ben Körmenden megszűnt főiskola után Szombathelyen, a főiskola matematika tanszékén folytatta tanári tevékenységét. 1981-ben Mezőgazdasági tudományok kandidátusa fokozatot ért el. 1983-tól kinevezték a Szombathelyen induló technika tanszék vezetőjévé. Az átalakuló közoktatásban a gyakorlati foglalkozás helyett bevezették a technika tantárgyat, mely a problémaközpontú szemléletű technika szakos tanárok képzése miatt vált szükségessé. Az újonnan indult tanszék szervezését nagy szakértelemmel és odaadással végezte. A tanszék személyi állománya szerves folytatása volt a Körmenden megszűnt agrármérnökképzésnek. Néhány éven belül felépítette a tanárképzéshez szükséges személyi és tárgyi feltételeket. Magas szintű munkásságát 1997-ben főiskolai tanári kinevezéssel ismerték el. 2005 januárjában a tanszék oktatójaként vonult nyugállományba. Utána is hétről hétre meglátogatta volt intézményét, tartotta a kapcsolatát volt munkatársaival. Halála előtt néhány héttel is az intézményben találkozhattunk vele, semmi előjele nem volt a bekövetkezett megváltoztathatatlannal.

Főiskolai oktatóként ábrázoló geometria, elemi matematika, műszaki ábrázolás, géprendszertan, gépelemek, természettudomány és technika tantárgyakat oktatott. Hallgatók százai ismerhették meg tanári egyéniségét, sajátságos, csak rá valló humorát.

Tudományos kutatásait és tevékenységeit - elsősorban - a biológiai anyagok fizikai tulajdonságainak elemzése, valamint a vezérelt mozgások, mechanizmusok vizsgálata és modellezése témakörében végezte. 1975 és 1979 között a Főiskolai kiadványok szerkesztőbizottságának elnöke. Tagja volt több egyesületnek, többek között az Agricultural Engineering International (nemzetközi tudományos egyesület) és a Gépipari Tudományos Egyesületnek.

Egy hosszú, kiteljesedett élet ért véget 2016. november 16-án, amikor váratlanul meghalt. Elment ugyan, de mély nyomokat és példát hagyott a világban, hiszen életútja mindnyájunk számára mintát és reményt jelenthet. Nyugodjék békében!

Egy volt tanítványa és munkatársa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!