Szombathely

2015.07.29. 15:09

In memoriam Molnár József (1946-2015)

A hír váratlan volt és lesújtó. Meghalt Molnár József, a lelkes lokálpatrióta, városvédő, gyűjtő.

Az űr, amit maga után hagyott, szinte azonnal érezhető volt, hiszen igazi szombathelyi polgár volt. Jelen volt a város összes mozdulatában és benne is jelen volt a város. Ha beszélgetni kezdett vele valaki, már a harmadik mondata az épülő városról vagy az értelmetlenül lebontott, lerombolt, átalakított épületeiről szólt. Közismerten udvarias, választékos stílusában, véleményével senkit nem bántva adta elő örömeit, keserveit. Mindent tudott Szombathelyről, amit tudni lehetett és szerinte illett is ismerni minden városát szerető embernek. Nagyszerű helytörténeti gyűjtemény sorakozott a felhalmozott ismeretei mögött, talán az egyik legrendszerezettebb, legjobb. Barátainak, gyűjtőtársainak mindig tudott meglepetést okozni egy-egy ritka képeslappal, soha nem látott fotográfiával. Most itt állunk nélküle zavartan, és nem tudjuk, ki mesél majd nekünk a régi villamosokról, vasutakról és a Kioszkról, ki igazítja helyre hibáinkat.

Molnár József 1946. augusztus 18-án született Zalaegerszegen. Kisgyerekként került szüleivel Szombathelyre, ahol a Nagy Lajos Gimnáziumban 1964-ben érettségizett. Diplomáját a Mosonmagyaróvári Agrártudományi Főiskolán védte meg, majd a Vas Megyei Növény- és Talajvédelmi Állomáson, Tanakajdon helyezkedett el, és onnan is ment nyugdíjba. Dolgozott járási növényvédelmi felügyelőként, volt karantén felügyelő, növényvédelmi előrejelző és Szombathely növényvédelmi és agrokémiai főfelügyelője is. Gyombiológusként teljesedett ki igazán, 18 évig ezen a szakterületen dolgozott és vált országosan is elismert szakemberré.

Munkáját hivatásának tekintette, melyet mindvégig odaadóan és lelkiismeretesen végzett. A Magyar Agrártudományi Egyesületben végzett tudományos munkásságáért a MAE Aranykoszorús jelvényével jutalmazták. Tevékenykedett a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Bizottságában is. Gyűjtői munkásságát három, szombathelyi vonatkozású képes levelezőlapokkal teli könyv, egy Vas megye településeit bemutató album is őrzi.

A nagyszerű családapát felesége, két lánya, vejei, öt unokája és anyósa mellett a lokálpatrióták nagy családja és Szombathely számos társadalmi szervezete is gyászolja. Kedves Barátunk, Szombathely derék polgára! Örök álmodat tegyék széppé az égi képeslapok!

Spiegler Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!