Szombathely

2014.05.28. 17:03

Jordán Tamás: "Október 23-a politikamentes népünnep legyen"

Jordán Tamás Kossuth-díjas színművész, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója személyes hangú nyílt levélben szólít a legszélesebb körű civil összefogásra annak érdekében, hogy október 23-a „politikamentes népünnep” legyen.

Vas Népe

„1956-ban 13 éves voltam. Ott álltam a Budafoki úton a Műegyetem bejáratánál, amikor a felhevült egyetemisták a legendás gyűlésükről kiözönlöttek. Édesapám elvitt minket az öcsémmel a Sztálin-szobor ledöntésére. Életem felülmúlhatatlanul legnagyobb közösségi élménye”, írja, majd azzal folytatja, hogy a gyerekkori eufóriának sajnos nem volt folytatása, hiszen 1956. évfordulója azóta soha, egyetlen pillanatra sem vált ünneppé.

A rendszerváltásig tilos volt ünnepként gondolni rá, azóta pedig a legdurvább politikai csatározások terepévé vált: „Fogjunk össze, hogy ezen a napon a Köztársasági Elnök úr ünnepi beszédén kívül, mely mindenkihez szól, semmilyen politikai erő ne kapjon lehetőséget, hogy kisajátítsa ezt a napot. Legyen ez a közös emlékezés, a szabadságszeretet ünnepe. Örüljünk egymásnak, mert tudunk.”

Jordán Tamás a Facebook-on is közzétette nyílt levelét, reményei szerint az összefogásban megnyilvánuló közös szándék nyomán a levél Áder János köztársasági elnökhöz és a kormányhoz is eljut.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!