Szombathely

2014.11.07. 14:30

Jövőre megépül a tornyuk

Szombathely - 75 esztendeje nagy ünnepség volt, akkor szentelték fel a szombathelyi református templomot.

Némethy Mária

– Pénzt gyűjtögettünk, és most komoly ígérvény van a kormánytól, pontosabban az Emberi Erőforrások Minisztériumától, hogy segítenek, támogatják anyagilag régi vágyunk megvalósítását, a város is ad pénzt, úgyhogy már tényleg lesz tornyunk – foglalja össze röviden, egy mondatban a toronyépítés helyzetét Jakab Bálint szombathelyi református tiszteletes.

Annak idején a templom építése sem ment könnyedén.

1928 őszén a református gyülekezet telket igényelt a várostól. A város vezetése a Horthy Miklós téri pásztorházak telkét adományozta a gyülekezetnek, és elrendelte azok lebontását. Hosszas tárgyalások után a város képviselő-testülete kimondta a végszót: 1932-ben meg is kötötték az ajándékozási szerződést. Ebben benne foglaltatott, hogy a telket minél hamarabb be kell építeni, és a felépítendő épületnek illeszkednie kell a térhez, harmóniát kell alkotnia az akkori Faludy Ferenc Gimnáziummal, a mai Savaria Egyetemi Központ régi épületével. Először a parókia építését kezdték meg, azt 1934-ben át is adták. Ezt követően kezdődött a templom építése. Arra toronnyal együtt kérték meg az engedélyt, bár már akkor is jelezte a gyülekezet, hogy anyagiak hiányában valószínűleg a torony építése későbbre marad.

Jakab Bálint református lelkész a tervrajzot mutatja. A templom tornya a Perint patak felé eső részre épül. Fotó: Timár Gergely

A kétszintes templom épülete 1939-re készült el.

Éppen 75 esztendeje, november 5-én lélekemelő ünnepségen szentelte fel Medgyasszay Vince dunántúli püspök a templomot. A Vasvármegye tudósítója beszámolt arról, hogy „Reggel 9 órakor kezdődött az ünnepség az evangélikus templomban rövid kibúcsúzó istentisztelettel. Bódás János református lelkész mondott imát és meghatott szavakban búcsúzott az evangélikus templomtól, amely 11 esztendőn át adott helyet a szombathelyi református egyházközség istentiszteleteinek... A búcsúzkodás után az orgona hangjai mellett vonultak ki a református hívek a templomból és vonultak át új templomukba...A templomszentelés szertartását Medgyasszay Vince református püspök végezte, aki megrázóan szép imában kérte az Egek Urát, hogy áldja meg a templomot, a híveket. A magyar himnusz hangjai csendültek fel ezután a templomban."

Arról is írt a korabeli kolléga, hogy „a templom 73 ezer pengőbe került, mely összegből 30 ezer pengőt a gyülekezet adott össze. Az evangélikusoktól kaptak 25 ezer pengőt s ezenkívül is még több adomány járult hozzá a templom felépítéséhez. A mintegy ezer hívő befogadására alkalmas templomot Dalmady András építőmester építette Hochholczer Ödön tervei szerint."

Fotó: Timár Gergely

A templom sértetlenül vészelte át a világháborús bombázásokat.

Már tervezése időszakában elhangzott: a torony megépítésére nem lesz elegendő pénze a gyülekezetnek. Nem is lett.

2005 őszén egy gyülekezeti tag félmillió forintos adományával jött létre a Szombathelyi Református Templomtoronyért Alapítvány.

– A gyülekezetünkre hagyta Rohonci utcai lakását özvegy Ternyei Gézáné, ez komoly lendületet adott a gyűjtéshez. Most ott tartunk, hogy körülbelül az építés költségének több mint a fele rendelkezésre áll – jegyzi meg Jakab Bálint.

Ez nem kis teljesítmény, hiszen nincs sok emberről szó. A református gyülekezetnek 470 egyházfenntartást fizető tagja van, a népszámláláskor 1560-an vallották magukat református vallásúaknak Szombathelyen. Hozzájuk jön még a szórványban élők száma.

Fotó: Timár Gergely

A tervek szerint a 31 méteres torony a templom Perint patak felőli oldalán épül fel, lesz benne harang is. Stílusában illeszkedik majd a meglévő épülethez. Úgy tervezik, egy év múlva áll majd.

– Örömmel feszengünk. A ló alattunk van, sarkalljuk, hogy célba jussunk – mondja nevetve a lelkipásztor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!