Szombathely

2014.09.22. 14:37

Karitatív női szervezet alakul

Szombathely – A városukban élő nők és gyermekek életminőségének javításáért dolgoznak azok a hölgyek, akik szombaton hivatalosan is megalapítják a szombathelyi Soroptimist International Clubot.

Simon Erzsébet

Római hangulatú időutazásra hívják az alapítók a támogatókat, leendő tagjaikat szombaton: a Soroptimist International Club Szombathely Colonia Savaria alapító ünnepségét délután négy órakor tartják az Iseum Savariense termeiben. Ekkor belép a világszervezetbe a szombathelyi nők jótékony céllal működő egyesülete.

- Klubunkat a 12 éve működő Soroptimist International Club Südburgenland Stegersbach (keresztanya klub) fogja megalapítani – tájékoztatott Pataki Brigitta, a szombathelyi egyesület alapító elnöke. - Az osztrák klub lehetővé teszi fiatal lányok külföldi tanulmányait, segít nőknek, ha pénzügyi nehézségeik támadnak, továbbá beteg gyereket nevelő családoknak, akiknek drága kezelést kellene finanszírozniuk. Az osztrák klub három évvel ezelőtt vázolta fel néhányunknak a Soroptimizmus céljait, és mi lehetőséget láttunk arra, hogy összefogjuk a vasi megyeszékhely még egyik női klubhoz sem tartozó aktív hölgyeit, hogy a városunkban élő nők és gyermekek életminőségének javításáért dolgozzanak.

A szombathelyi egyesület alapító tagjai, középen balról Pataki Brigitta elnök. Fotó:Pataki László

Pataki Brigitta elmondta: a szombathelyi klub az alapítást követően nőkre, családokra szabott programokat, kulturális és zenei előadásokat szervez, szakmai segítséget és támogatást nyújt annak, akinek erre szüksége van, felhasználva a klubtagok sokszínűségét, a különböző szakmák képviseletét. A klub évente tart egy nagyobb jótékonysági partner- és klubtalálkozót, hogy a segítő projektek anyagi fedezetét előteremtsék.

A szombathelyi civil szervezet három projektet vállal föl – sorolta Pataki Brigitta: a „Démétér" program révén a gyermeküket egyedül nevelő anyákat segítik, az „Amoveo Solis – Segítő Napsugár" programban a Napsugár Egyesület fogyatékkal élő fiataljainak alakuló zenekarát támogatják, míg az „Eszter" programban a gencsapáti gyermekotthon kis lakóiért dolgoznak.

A Soroptimist International politikától, vallási, világnézeti hovatartozástól független világszervezet, amely klubhálózatban fogja össze a világ minden tájáról azokat a nőket, akik tenni szeretnének saját, valamint tágabb környezetük javításáért, saját kiemelkedő képességeik és szakmai tudásuk felhasználásával.

A világon több mint háromezer klub létezik mintegy százezer taggal, 121 országban. A működése hasonló a Lions, a Zonta vagy a Rotary Clubhoz. A Soroptimist International (SI) tanácskozási joggal jelen van az ENSZ világszervezet ülésein.

A szombathelyi egyesület iseumi alapító ünnepségén az alapító okiratot Ulla Madsen, a Soroptimist International európai föderációjának elnöke adja át. A ceremónián részt vesz dr. Takátsné dr. Tenki Mária, Szombathely városának kulturális, társadalmi és külkapcsolatokért felelős tanácsnoka, Christine Peer, a Soroptimist International Europe programigazgatója. Csapláros Andrea múzeumigazgató „A nők jogi és társadalmi helyzete a római társadalomban" címmel tart ünnepi beszédet. A jeles eseményen a klubelnökök képviselik a több mint 20 éve működő három magyar – a budapesti, a szegedi és a soproni - Soroptimist Clubot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!