Szombathely

2016.06.30. 18:50

Karrierút a közigazgatásban

A köztisztviselők napja alkalmával Harangozó Bertalan kormánymegbízott állománygyűlések keretében köszönte meg a járási hivatalok munkatársainak munkáját, és ismertette a július 1-jével bevezetésre kerülő életpályamodellt.

Vas Népe

Július első napja 1997 óta a köztisztviselők napja. Jelképes értékkel bír, hogy az idei évben ezen a napon lép életbe - elsőként a járási hivatalok munkatársai vonatkozásában - az Állami tisztviselőkről szóló 2016. évi LII. törvény, amely új életpályamodellt és jelentős béremelést kínál az állami tisztviselők számára. A hatékony és költségtakarékos közigazgatás olyan közszolgálatra alapozható, amelynek tagjai munkájukkal egész életen át a közjót, polgártársaikat szolgálják - olvashatjuk a jogszabály bevezetőjében.

Június 23-án Szentgotthárdon, Körmenden és Sárváron, 24-én Celldömölkön és Vasváron, 29-én pedig Kőszegen és Szombathelyen tartott állománygyűlést a járási hivatalok munkatársainak Harangozó Bertalan kormánymegbízott.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott a sárvári járás állománygyűlésén: telt ház hallgatta az életpályamodell ismertetését Fotó: VN-Archív

2013. január 1-jével állt fel a hét járási hivatal a Vas Megyei Kormányhivatal szervezeti egységeként, majd az elmúlt két esztendőben az okmányirodák bázisán összesen tizenkét kormányablak kezdte meg működését. Tavaly április 1-jével egyszerűsödött a járási hivatalok szervezete, az átalakítások eredményeképpen a hivatalok osztályok útján látják el ügyfélszolgálati, járási védelmi igazgatási, járási hatósági és oktatási, szociális és gyámügyi, élelmiszerlánc-ellenőrzési és állategészségügyi, építésügyi, foglalkoztatási és közfoglalkoztatási, földhivatali, valamint népegészségügyi feladataikat.

A fenti kihívások szükségessé teszik, hogy a feladatok ellátásában professzionális, felkészült és elhivatott tisztviselői kar működjön közre. A hatékonyság fontos feltétele az is, hogy az egyes szakmai feladatokat az állampolgárokhoz minél közelebb lévő hatóságok lássák el. Éppen ezért a járási hivatalok munkatársai számára július 1-jével bevezetésre kerül az új közszolgálati életpályamodell, amely hangsúlyosan helyezi a középpontba a tisztviselők személyét, tudását, munkáját és teljesítményét, annak hatékonyságát.

Az Országgyűlés megalkotta az állami tisztviselőkről szóló 2016. évi LII. törvényt a fővárosi és megyei kormányhivatalok állami tisztviselői és ügyintézői szolgálati jogviszonyának szabályozására. A változtatás értelmében az állami tisztviselők fizetése nem alapilletményből, valamint kiegészítésekből és pótlékokból áll, hanem az előmeneteli fokozatokhoz tartozó sáv alsó és felső határa között állapítják meg azt.

Az új karrierút tisztázza a felelősségi viszonyokat, és elvárja a teljesítményt, cserébe viszont megfelelő fizetést és előmeneteli lehetőséget kínál. A törvény első lépésben a járási hivatalokban kerül bevezetésre 2016. július 1-jétől, ezeket követik a kormányhivatalok főosztályai 2017. január 1-jétől.

A törvény rendelkezései szerint a megye járási hivatalaiban a felsőfokú végzettségűek illetménye átlagosan 30 százalékkal, a középfokú végzettségűek és ügykezelők illetménye átlagosan 50 százalékkal emelkedik.

Az Alaptörvény szerint mindenkinek joga van ahhoz, hogy ügyeit a hatóságok részrehajlás nélkül, tisztességes módon és észszerű határidőn belül intézzék. Ennek megvalósítása és biztosítása a kormánynak mint a közigazgatás legfőbb szervének a feladata. Az elmúlt évek során a területi államigazgatás átszervezésével és a bürokráciacsökkentéssel a kormányzat határozott lépéseket tett ennek a feladatnak a teljesítése érdekében, most pedig sor kerülhet arra is, hogy elismerje azok munkáját, akik ebben a folyamatban legjobb tudásuk szerint helytálltak - hangoztatta az állománygyűléseken Harangozó Bertalan kormánymegbízott.

A bürokráciacsökkentési program keretében idén január 1-jétől az ügyintézési határidők csökkentése adott újabb feladatot a járási hivataloknak, az eljárási szabályok egyszerűsítésével, az úgynevezett sommás eljárás bevezetésével a törvényben meghatározott feltételek megléte esetén a hatóság akár nyolc napon belül is döntést hozhat. Vas megyében 2016. első negyedévében a nyolc napon belül lezárt eljárások aránya 92,4 százalék volt, vagyis a 149 810 eljárásból 138 377 eljárást nyolc napon belül lezárták. Vagyis a megyében élők azt tapasztalhatják, hogy valóban könnyebben boldogulnak az ügyintézés során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!