Szombathely

2014.09.17. 10:00

Kevesebbet adózunk

Szombathely - Csökkent az építményadó, valamint több vállalkozás mentesülhet az iparűzési adó fizetése alól. A közgyűlés legutóbbi döntései a helyi gazdaság élénkítését célozzák.

Viola Beata

Január elsejével eltörölték a magánszemélyek tulajdonában álló garázsokra vonatkozó építményadót. A legutóbbi közgyűlés pedig arról döntött, hogy a kereskedelmi egységek és a nem lakás célra használt építmények után alapterülettől függően átlagosan 8-9 százalékkal mérsékli az adót. Az iparűzési adó alól eddig 1,2 millió forint adóalap alatt lehetett mentesülni. Ezt most 2,5 millió forintra emelték. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 1100 kisvállalkozásnak nem kell iparűzési adót fizetnie, ami nagy segítség lehet számukra.

Az építményadót és az iparűzési adót érintő kedvezmények összesen mintegy 120 millió forint bevételkiesést jelentenek a költségvetésben. Szakács Dávid, a pénzügyi bizottság elnöke elmondta: az intézkedést az tette lehetővé, hogy jól teljesít a helyi gazdaság. Arra számítanak, hogy a kedvezmény serkentőleg hat a vállalkozások teljesítőképességére, ami ellensúlyozhatja a bevételkiesést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!