Szombathely

2013.08.09. 17:13

Kiállítás a 100 éve Magyarországon is működő szaléziakról

Veszprém és Budapest után péntek óta Szombathelyen, az Egyházmegyei Levéltárban tekinthető meg a szaléziak 100 évét bemutató kiállítás.

Némethy Mária

A jezsuiták után a világ második legnagyobb szerzetesrendjét, a szaléziakét 1859-ben egy torinói áldozópap, Don Bosco alapította a szegény sorsú árva, félárva fiatalok nevelésére, hogy életük szeretettel, hittel, vidámsággal és értelemmel töltődjön meg. Csernoch János esztergomi érsek, Magyarország prímása 1913 őszén felajánlotta a szalézi rendnek az Esztergomhoz közeli péliföldkereszti kegyhelyet, ott telepedtek meg nálunk az első szaléziak.

Ma 132 országban több mint 15 és félezer szalézi szerzetes munkálkodik nap mint nap a fiatalok életének örömtelivé tételéért. Pénteken róluk szóló kiállítást nyitott meg az Egyházmegyei Levéltárban dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, a centenáriumi ünnepségsorozat egyik védnöke.

Köszöntőt dr. Veres András megyés püspök és Ábrahám Béla szalézi tartományfőnök mondott. Mindannyian kihangsúlyozták: Szombathelyen is nagyon szép munkát végeztek letelepedésük óta a szaléziak.

Mire számíthat, aki szeptember 30-áig megtekinti a kiállítást? Múltba nézésre, a XX. század keresztmetszetére. Nemcsak a rend történetével, a boldoggá avatás előtt álló, mindössze 39 évet élt Sándor István szalézi vértanú életével ismerkedhet meg, de láthat néhány tárgyat Mindszenty József hagyatékából is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!