Szombathely

2014.07.26. 08:35

Kiállítással, beszélgetéssel emlékeznek az idén százéves Savaria Szálloda történetére

Szombathely - Száz évvel ezelőtt, április 8-án kezdődött meg a Savaria (egykori Kovács) Szálloda építése Szombathelyen. Az idei centenárium alkalmából a Berzsenyi Dániel Könyvtár és a Vasi Múzeumbarát Egylet novemberben kiállítást és kerekasztal-beszélgetést rendez.

Simon Erzsébet

A szervezők várják azok jelentkezését, akik esetleg tárgyi dokumentumokkal hozzá tudnak járulni a tárlat sikeréhez, vagy szívesen részt vennének a szálloda történetét felidéző beszélgetésen. Bizonyára akadnak olyanok, akik itt dolgoztak, zenéltek, az étteremben, a télikertben tartották az esküvőjüket, vagy néhány vendégéjszakát töltöttek a falak között. Az emlékek, a tárgyi dokumentumok összegyűjtésére a rendezők létrehoztak egy Facebook-oldalt. Egy közösséget, amelyhez bárki csatlakozhat, aki szeretné velük együtt ünnepelni a neves évfordulót, s megosztani az emlékeit, a fotóit a szállodával kapcsolatban.

A szálloda 2005 óta zárva van, a hasznosítására nincs jelentkező. Fotó: Maitz Kinga

A Király utca és a Széll Kálmán utca kereszteződésében álló épület története 1911-ben kezdődött, amikor felvetődött egy nagyszabású, európai színvonalú, előkelő szálloda terve. Június 17-én Kovács és Schölfeld urak, a Sabaria kávéház és a (korábbi) Kovács Szálló (egykori Szakács-ház a Király utca és a Fő tér sarkán; ma már az épület nem áll) tulajdonosai beadványt intéztek a városhoz, amelyben kérik, hogy a Március 15-ike téren (ma Mártírok tere) „világvárosias" szállodát építhessenek. Ezzel a momentummal indult a Nagyszálló „kacskaringós" története, amelynek során működött itt posta és rendőrség, szállásoltak itt el erdélyi menekülteket, volt proletár étkezde, szerveztek benne állandó kabaré-esteket, később bálok, jótékonysági estek, egyéb társadalmi események zajlottak itt. Bár az épület 2005 óta be van zárva, frekventált elhelyezkedése miatt napjainkban is a városi élet szerves része; gyakran látni az ablakokon bekukucskáló kíváncsi embereket, a homlokzatot csodáló turistákat, a szálló előtti töredezett virágtartókon megpihenőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!