Szombathely

2015.06.11. 14:41

Kiderült: porrobbanás volt a Farbaxban

Kardos Gyula, a cég korábbi ügyvezetője tervezte azt az aprítógépet, ami a balesetet okozta. Feltehetően több munkavédelmi előírást is megszegtek.

Budai Dávid

A Vas Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztályának főosztályvezető-helyettese, Kard Enikő tájékoztatott minket a Farbax Kft-nél történt üzemi baleset helyszínelésén szerzett tapasztalatairól. Megtudtuk, a hatóság szakemberei szerdán délután és este is kint voltak a helyszínen. Kiderült: a balesetet a végelszámoló tervei alapján épített aprítógépben keletkezett porrobbanás okozta.

A cégadatok szerint Szvoboda József és Kardos Gyula a két végelszámoló, kiderítettük: Kardos Gyula, a cég korábbi ügyvezetője tervezte a gépet - ehhez egyébként volt képesítése. Megtudtuk azt is, hogy éppen a végelszámolás miatt építették a használt festékpatronok aprítására tervezett gépet, hogy a felhalmozott hulladékot megsemmisítsék. Az aprítógép még próbaüzemben volt, és mindössze másfél hónapja üzemelt. Kard Enikő elmondta: azt még vizsgálni kell, hogy a gép megfelelően volt-e megépítve, a megfelelő anyagokból, valamint, hogy a porelszívó berendezés megfelelően működött-e? Hozzátette: ez nem lesz egyszerű, mivel ilyen gépet még senki sem látott azok közül a szakemberek közül, akik vizsgálták a helyszínt, hiszen egy egyedi berendezésről van szó.

Az elsődleges megállapítás szerint a munkavállalók nem viseltek por ellen védő maszkot, mivel ennek viselését a munkavállaló nem követelte meg. A baleset pontos okát is vizsgálják még, az biztos, hogy az aprítás során keletkezett por robbant be, de az egyelőre nem tisztázott, hogy ezt mi okozta. Elképzelhető, hogy egy szikra, de az is, hogy a por hevült túl annyira, hogy berobbant magától. Úgy tudjuk, a robbanás pillanatában hárman tartózkodtak a gépnél, közülük ketten sérültek meg súlyosan, harmadik társuk nem sérült. Információink szerint az enyhébb sérülést szenvedett dolgozó is harmadfokú égési sérüléseket szenvedett. A legsúlyosabb sérült adagolta a gépet, ő a felsőtestén és az arcán égett meg, a tüdeje is megsérült. Azt, hogy ezt a beszívott forró levegő vagy az égő por belélegzése okozta, egyelőre nem tudni. Érdeklődtünk a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban a sérült állapotáról, de választ még nem kaptunk, információink szerint azonban életveszélyes sérüléseket szenvedett a férfi.

Kard Enikő elmondta: Kardos Gyula végig a helyszínen tartózkodott, a jegyzőkönyv felvételénél is együttműködő volt, a sérülteket is ő maga vitte a kórházba. Hozzátette: a munkavállalók tanúként történő kihallgatása még hátra van, és a vizsgálat szempontjából nagyon fontos, hogy ők mit nyilatkoznak.

Kard Enikő hangsúlyozta: üzemi baleset esetén a munkavédelemről szóló törvény értelmében értesíteni kell a munkavédelmi hatóságokat, bár ezt a cégek mindössze öt százaléka teszi meg, leginkább a rendőrségtől kapnak információkat, ahogyan az ebben az esetben is történt. Sok kérdés még nem tisztázott, de jelezte: fognak még helyszínelni a Farbaxnál, mivel munkabalesetek esetén két hónap az ügyintézési határidő. Kiemelte: a társhatóságokkal, a katasztrófavédelemmel és a rendőrséggel folyamatosan összedolgoznak.

A Szombathelyi Rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség elkövetésének gyanúja miatt, büntetőeljárás keretében vizsgálja a körülményeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!