Szombathely

2016.12.13. 11:40

Kié lesz a helyi közlekedés Szombathelyen?

Forró téma volt soron a megyeszékhely gazdasági és városstratégiai bizottság keddi ülésén: továbbra is az ÉNyKK vigye-e a helyi közösségi közlekedést?

Szombathelyi Médiaközpont

Megújulhat a Romkert és a Képtár épülete a Modern Városok programban, amely a korábbi 14,5 milliárd forint helyett több mint 17 milliárd forintos keretösszegből valósulhat meg - derült ki a gazdasági és városstratégiai bizottság által tárgyalt előterjesztésből.

Az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központtal a helyi közösségi közlekedés ellátására kötött közszolgáltatási szerződés december 31. napján lejár. A bizottság tárgyalta annak lehetőségét, hogy érvényes pályázat hiányában az önkormányzat közvetlenül bízza meg a feladattal az általa kiválasztott közlekedési szolgáltatót legfeljebb 2 évre. Ellenzéki képviselők kifogást emeltek a korábbi pályázati kiírással kapcsolatban, Balassa Péter,  jobbikos képviselő az elavult eszközparkkal érvelt az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ további megbízása ellen. Nemény András, MSZP-s képviselő javaslatot fogalmazott meg: készüljön tanulmány annak megvizsgálására, hogy képes lenne-e a város önállóan, külső szolgáltató bevonása nélkül üzemeltetni a helyi közösségi közlekedési rendszert.

A bizottság végül elfogadta a szerződés 2 évre történő meghosszabbítását, illetve elfogadták azt a módosítást is, hogy vizsgálja meg a város az a saját szolgáltatási rendszer létrehozásának lehetőségét.

Megtárgyalták a forgalmi rend változására vonatkozó javaslatokat is, amelyek a közlekedés biztonságosabbá tételét szolgálják.

Némi vita alakult ki a Szent Márton-kártya fejlesztéséről, mivel a tervezett megújítás elsősorban a városkártya technikai korszerűsítését takarja, míg igény mutatkozott a kártya funkcióbővítésére is. A bizottság végül azzal a kiegészítéssel elfogadta a Szent Márton-kártya okoskártyává történő fejlesztését, hogy minden érintett informatikai cég pályázhasson a megvalósításra

Szintén vitás kérdés volt a közétkeztetéshez kötődő rezsikulcs mértékének meghatározása. Végül úgy döntöttek, hogy a jelenlegi 64 százalékos mérték legfeljebb 80 százalékra módosítható

A bizottság tájékoztatót hallhatott a Szent Márton-emlékév programjainak megrendezéséhez nyújtott támogatás felhasználásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!