Szombathely

2016.11.08. 19:02

Kint leszünk a vízből - Védműveket magasítanak, záportározókat építenek

Szombathely - Az árvízi védekezésre való felkészülés felülvizsgálatáról tartottak értekezletet és sajtótájékoztatót tegnap a Nyugat-dunántúli Regionális Vízügyi Igazgatóságon.

Szombathelyi Médiaközpont

Mint az elhangzott: árvízi szempontból nyugodt év volt az idei, mindössze egy alkalommal kellett elsőfokú készültséget elrendelni. Ám a védművek több ponton is magasításra szorulnak, és jó néhány kistelepülésen szükség lenne záportározók építésére a hirtelen elöntésveszély megelőzése érdekében.

Fotó: Unger Tamás

Az év első hónapjaiban több csapadék hullott az átlagosnál, februárban árhullám alakult ki a Rábán, ami elsőfokú készültség mellett zavartalanul levonult. Augusztusban villámárvizek miatt a Gyöngyös-patak és a Pinka mentén volt szükség helyi védekezésre. Ettől eltekintve nyugodt évet tudhat maga mögött a regionális vízügyi igazgatóság. A védművek és tározók állapota megfelelő, ám kiépítettségi hiányosságok előfordulnak.

- Szentgotthárdon van egy támfalunk, ami alacsony, az új mértékadó árvízszint elleni védelemnek már nem felel meg. Körmenden van két gócpont: a jobbparti töltés alacsony kiépítettségű, az úgynevezett büdös-árki zsilipnél és szivattyútelepnél pedig árvízkor komoly problémák voltak - mondta el Gaál Róbert, a regionális víz-ügyi igazgatóság vezetője.

Több folyószakaszon karbantartási, iszapolási, cserjeirtási munkákat végeztek, és uszadéktorlaszokat számoltak fel. A Rába ikervári szakaszán több mint száz tonna faanyagot távolítottak el a mederből. Befejeződött a 2014-es árvíz okozta károk helyreállítása.

Megtudtuk: a közeljövőben több  mint 1,8 milliárd forint értékben záportározó-építési program indul. Folyamatban vannak a tanulmánytervek, 2019-ig a  régió  hat kistelepülésén készülhet el  a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék okozta károk megelőzését szolgáló záportározó.

- A záportározó a település fölötti kis vízgyűjtőn kialakuló hirtelen csapadék összegyűjtésére szolgál, hogy ne a településen fusson le, és egy csillapított, kisebb árhullám fog érkezni a településre, amit képes elvezetni a belterületi rendszer - ismertette Hercsel Róbert szakaszmérnök.

2018 elején megkezdődhet a dozmati víztározó kivitelezése, amely az Arany-patak mentén fekvő oladi városrész, illetve Torony és Sé árvízvédelmét biztosítja majd.

A sajtótájékoztatón elhangzott: 2020-ig több mint 3,5 milliárd forint értékben valósulhatnak meg fejlesztések a Rába völgyében: támfal- és töltésmagasítás történik Sárváron, Körmenden és Szentgotthárdon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!