Szombathely

2015.03.03. 12:17

Kitüntették az árvízi helyzetekben évek óta helytálló csákánydoroszlói polgármestert

Szombathely - A Polgári Védelem Világnapjára emlékezett a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kedden. Az ünnepségen a megyei igazgató elismeréseket adott át az önkéntes mentőszervezetek tagjainak.

Benkő Sándor

A polgári védelem nemzetközi világnapja alkalmából rendezett ünnepségen Poór Balázs tűzoltó alezredes, megyei polgári védelmi főfelügyelő mondott ünnepi beszédet. Az alezredes beszédében megemlékezett a polgári védelem történetéről, az elődök és utódok tiszteletéről, a mindennapok hőseiről. Elmondta, hogy a polgári védelem napjainkban egy megújulási folyamaton megy keresztül. Az új jogi szabályozás lehetőséget adott az önkéntesség erősítésének a lakosságvédelem területén. 2012-ben országszerte megalakultak a megyei mentőcsoportok, majd 2013-ban rendszerbe álltak az önkéntes járási mentőcsoportok, az országban elsőként a kőszegi járásban. Az elmúlt évben Vas megye valamennyi járási mentőcsoportja 36 órás nemzeti minősítő gyakorlat keretében bizonyította felkészültségét, és jogot szerzett a káresetek során történő önálló beavatkozásra. A megyei és a járási mentőcsoportok mellett tavaly a megye három településén – Csákánydoroszlóban, Lukácsházán és Ikerváron – megalakultak a szintén önkéntes alapon szerveződött települési mentőcsoportok is.

Poór Balázs ünnepi beszédet mond. Fotó: Benkő Sándor

A főfelügyelő kiemelte, hogy az időjárás, a klíma megváltozása következtében egyre gyakrabban válik szükségessé a dühöngő természeti erők pusztításai elleni védekezés. Rekordméretű árvizek, özönvízszerű esőzések, szélviharok, hófúvások nehezítik az állampolgárok életét. A védekezések során a hivatásos erők mellett ott védekeznek az önkéntesek és a polgári védelmi szervezetekbe beosztott állampolgárok is. Poór Balázs tűzoltó alezredes beszéde zárásaként köszönetet mondott mindazoknak a munkájáért, akik a hivatásuk gyakorlásával vagy önkéntesként, illetve polgári védelmi szervezet tagjaként dolgoznak a lakosság védelméért, környezetünk biztonságosabbá tételéért.

Erdélyi Krisztián tűzoltó alezredes, megyei igazgató a polgári védelem világnapja alkalmából elismeréseket adott át a lakosság védelme és a katasztrófavédelem érdekében végzett kiemelkedő munkáért. Oklevéllel ismerte el a közbiztonsági referenseknek és a járási mentőcsoportokban önkéntesen szerepet vállaló magánszemélyeknek a mentőcsoportban végzett kiemelkedő önkéntes munkáját. A rendezvény keretében a járási mentőcsoportok képviselői a nemzeti minősítő vizsga sikeres teljesítését igazoló oklevelet is átvehették.

Szijártó Lászlóné veszi át az elismerést Erdélyi Krisztiántól. Fotó: Benkő Sándor

Az ünnepséget Harangozó Bertalan, kormánymegbízott pohárköszöntője zárta. A megyei védelmi bizottság elnöke beszédében köszönetet mondott mindazon hivatásos és önkéntes erőknek, amelyek az elmúlt időszakban tevékenyen részt vettek a megye védelmében, és szükség esetén, hóhelyzetben, árvízhelyzetben idejüket és erejüket nem sajnálva helyt álltak a védekezés óráiban.

Puskás Tivadar és Erdélyi Krisztián gratulál a kitüntetetteknek. Fotó: Benkő Sándor

Dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója a katasztrófavédelem munkájának segítése, támogatása érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként a polgári védelem napja alkalmából főigazgatói ajándéktárgyat adományozott Horváth Istvánnak, Csákánydoroszló település polgármesterének, aki az elismerést február 27-én Budapesten, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság központi ünnepségén vette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!