Szombathely

2016.06.25. 08:29

Kongresszuson beszéltek a tüdőbetegségben szenvedők gyógyításáról

Idén Firenzében rendezték meg a 19. WCBIP/WCBE kongresszust, a helyszín a történelmi erőd, a Fortezza da Basso volt. A WABIP (Bronchológiai és Intervenciós Pulmonológiai Világtársaság) kétévenkénti kongresszusának 2010-ben Budapest adott helyszínt, két éve Japánban tartották a szakmai találkozót. Közel 6000 tagja van a társaságnak 45 országból, a kongresszuson mintegy másfélezren vettek részt.

Bajdó Bettina

- Számunkra a legörömtelibb aktualitása a rendezvénynek Pápai-Székely Zsolt alelnök WABIP elnökké választása volt - tudtuk meg dr. Szima Barnától, aki a Magyar Bronchológus Egyesület elnökeként a WABIP régenseként kapott feladatot. Az elnök a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Tüdőgyógyászati Osztályának a vezetője.

- Nagyon gazdag volt a szakmai program - folytatta az osztályvezető. - A kongresszus alatt voltak workshopok, minden napra jutott továbbképzés, a pulmonológusok számára citopatológiai kurzus is elérhető volt, hasonlóan a hagyományos TBNA (hörgőfalon keresztüli mintavétel tűvel) technika gyakorlásáig. A bronchoszkópos ultrahangvezérelt tűaspiráció lehetősége az egyik legkorszerűbb, célzott mintavételi módszer. Kórházunkban is elérhető már a világszínvonalú módszer, az első vizsgálatok meg történtek.

A helyszínen a diagnosztika terén több előadást is hallottak az elasztográfia témájában. Szóba került, hogy a nyirokcsomók szerkezete pontosabban látható, célzottabb mintavétel válik lehetővé, a nyirokcsomók daganatos érintettsége pontosabban ábrázolható az ultrahangvizsgálat során. Beszéltek a legújabb fejlesztésű hajlékony, vastagabb tűről, mellyel szövettani minta is nyerhető.

A Firenzében megtartott kongresszuson mintegy másfélezren vettek részt, hazánkból is érkeztek szakemberek a nemzetközi találkozóra (Fotó: Dr. Szima Barna)

- A hat párhuzamos szekcióban zajló tudományos megbeszélésekből említendő az a kísérleti módszer, melynek során a korábban tüdőtágulás kezelésére használt forró gőz alkalmazását perifériás, mellkasfalhoz közeli daganatoknál is sikerrel próbálták - emelte ki dr. Szima Barna. - Egyszerű megoldásnak tűnik, de az első eredmények nagyon bíztatók. Tudni kell, hogy a tüdőben érző idegvégződések nincsenek, a mellhártya fájdalmas csupán, ha azon kell áthaladni mintavétel, tűbiopszia esetén. Jelenleg a korai stádiumú tüdődaganatos betegek rizikócsoportos szűrésére az alacsony dózisú mellkasi CT szűrővizsgálat elfogadott nemzetközileg. Kérdés a CT-n nem ábrázolódó központi, centrális terület daganatmegelőző állapotainak korai megtalálása, szűrése, a daganatok minél korábbi felfedezése. Hazánkban évente 10-11 ezer új tüdőrákos beteget találunk, ez messze magasabb az európai átlagnál, és a nők számának emelkedése figyelhető meg az utóbbi időben. Született már olyan közlemény, ami arról a lehetőségről számol be, hogy hörgőtükrözéssel nyálkahártya mintát vesznek és ennek a feldolgozása nagy valószínűséggel kizárhatja a tüdődaganat megjelenésének későbbi lehetőségét. De a korai elváltozásokat is megtalálhatjuk ezzel a módszerrel. A Markusovszky kórház Bronchológiai ambulanciáján jelenleg is használják a NBI képalkotást a daganatmegelőző állapotok korai felfedezésére, így nagyobb számban találhatunk korai tüdőrákot is.

Amennyiben a betegek már panaszosak, az esetek többségében kérdéses a tüdőrák gyógyíthatósága, ami legtöbbször a műtétet jelenti. A nem operálható betegeknél célzott sugárterápia is segíthet, a szisztémás kezelések között jelentős fejlődést figyeltek meg az utóbbi években. A kemoterápia után a célzott terápia korszaka következett és éppen most került előtérbe az immunterápia előretörése a gyakorlatban - tudtuk meg. Az immunterápia működése gyökeresen eltér a korábbiaktól, itt már nem a daganatot roncsolják, vagy célzott ellenanyagokat adnak be a betegnek, hanem a szervezet immunitását erősítve azt tudják elérni, hogy sokkal hatékonyabban küzd az immunrendszer a kialakult daganattal. Meglepő módon jelentősen javultak a kezelési eredmények, ennek a kíméletes kezelésnek az alkalmazásával. Természetesen új típusú mellékhatások is jelentkezhetnek ezeknek az immunellenőrző-pont gátlóknak az alkalmazásával. Tovább bővültek a kombinációs lehetőségek is, vannak olyan megfigyelések, amelyek arra utalnak, hogy az immunterápiát követően alkalmazott kemoterápia sokkal hatékonyabbnak bizonyul.

Két év múlva a következő Világkongresszust Rochesterben, a Mayo Klinikán rendezik, akkor Eric Edell lesz a házigazda. Addig van feladat bőven: sok-sok beteget kell időben felfedezniük, gyógyítaniuk és - szándékaik szerint - a bronchoszkópos vizsgálatoknál is, a külföldi irányelvekhez hasonlóan kérés esetén elérhetővé, választhatóvá tenniük az intravénás szedálás, bódítás lehetőségét.

 

Tartósan javulhat az asztmások állapota

Az asztmás betegekről is szó esett, ők egy szenzációs és már több helyen bevezetett módszerrel gyógyíthatóak, a bronchialis termoplasztikával. A kezelés során a megvastagodott, légúti szűkületet eredményező simaizmok mennyisége csökkenthető egy speciálisan kialakított eszköz használatával. Eredményes kezelést követően a súlyos állapotú asztmás betegek tartós javulásra számíthatnak. A tüdőtágulat, emfizéma esetén is több lehetőség van már.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!