Szombathely

2014.04.24. 15:40

Közel az ebösszeírás határideje

Az 1998-as állatvédelmi törvény kötelezi az önkormányzatokat arra, hogy háromévente ebösszeírást végezzenek. Szombathelyen az ebösszeírás határideje április 30.

Farkas Eszter

Az önkormányzat honlapjáról letölthető ebösszeíró adatlapot kell elektronikusan vagy postai úton, vagy személyesen eljuttatni az önkormányzathoz.

– Az önkormányzat honlapja részletes kitöltési útmutatót is mellékel, de mégis rengeteg telefonhívást kapunk a gazdáktól – mondta el dr. Varjú Gábor állatorvos.

Halmai Dóra egyetemi hallgató kitölti az ebösszeíró adatlapot (Fotó: Unger Tamás)

A leggyakoribb problémákra a válaszok: a transzponder (microchip) sorszáma az oltási könyv második oldalán alul lévő matricán leolvasható, ha a beültetés dátuma nincs mellette, ezt a beültető állatorvos nyilvántartásából tudhatjuk meg. Az esetleges ivartanítás dátuma szintén az oltási könyv második oldalán szerepel, a műtétet végző kolléga adataival, ha nincs a könyvbe beírva, ismét az állatorvos segíthet nyilvántartásával. A leggyakoribb kérdés a veszettségoltásra vonatkozik: az oltási könyv negyedik oldalán található utolsó oltási dátumot kell beírni, a vakcina neve a matricán szerepel (a veszettség matrica általában piros, vagy kék), a gyártási szám szintén a matricáról leolvasható, általában hatjegyű szám, az állatorvos neve és bélyegzőjének száma szintén a negyedik oldalon leolvasható.

– Gondot szokott még okozni az oltási könyv sorszáma, ez a könyvecske borítójának belső oldalán, felül látható, a kibocsátás dátumával és a kibocsátó orvos nevével, pecsétszámával együtt – tette hozzá az állatorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!