Szombathely

2014.08.09. 18:46

Lankadatlan, fiatalos hangulatban telt a 14. Nemzetközi Fúvósfesztivál

Szombathely – A 14. Nemzetközi Fúvósfesztivál vidám, lendületes muzsikája folytatódott este akkor is a Fő téren felállított fesztiválsátorban, amikor eleredt az eső. E népszerű zenének egész nap nagy közönsége volt.

Merklin Tímea

- A 14. Nemzetközi Fúvósfesztiválban az a legcsodálatosabb, hogy egyáltalán van – tudtuk meg Szabó krisztián Béla Paszkáltól, a házigazda Szombathely Város Fúvószenekar Egyesület karnagyától. Pénz híján ugyanis öt éve nem tudták már megrendezni (2009-ben volt utoljára) a korábban évente szokásos nemzetközi fúvós fesztivált. Idén egy NKA-pályázaton sikerült nyerni 1,5 millió forintot, ezen kívül akadtak támogatók kisebb összegekkel, köztük  volt Szombathely város önkormányzata is.

Óriási hangulatot csinált a nagykanizsai fúvószenekar, amelynek karnagya trombitált is egy számban

- Mindig is célunk volt fesztivált rendezni, mert nagy igény van arra, hogy más zenekarokkal találkozzunk, kapcsolatot tartsunk, inspiráló együtt muzsikálni – mondta a karnagy. - Ha mi meghívjuk az együtteseket, minket is meghívnak, így van értelme, fellépésekkel együtt a zenének. Az ide érkező zenekarok a városunk jó hírét is viszik, a határokon túlra is, idén két külföldi vendégünk van: jött csoport a németországi Kaufbeurenből, Szombathely testvérvárosából és az ausztriai Oberwartból.

Szabó Krisztián Béla Paszkál, Szombathely Város Fúvószenekara karmestere és Dohos László, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnöke a fesztiválon

A fesztivált jelenlétével tisztelte meg Dohos László ezredes, Liszt ferenc-díjas karnagy, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetés birtokosa, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnöke, aki kérésünkre elmondta:

- A fúvós zene fiatal műfaj, a 19. század közepétől számítjuk a megjelenését. Nem a magyar nép sajátja, német bányászok, iparosok hozták be Magyarországra Mária Terézia és József idején, ezután születtek a magyar fúvós átiratok. A magyar fúvós zene egyet jelent a katonazenével. Az ilyen fesztiválok, a szívem gyökerei, jó látni, mennyi fiatal tart a kezében hangszert. Itt minden együttest jól ismerek.

A csepregi zenekar mazsorettes lányokat is hozott (Fotó: Merklin Tímea)

Más karnagyok között Dohos László is vezényelt délelőtt, amikor a fesztiválon résztvevő zenekarok – összesen 335 muzsikus – együtt játszottak. Öt dalt zengtek közösen, hatalmas hangulatot keltve csábították a Fő térre a hallgatóságot. A fesztivált dr. Puskás Tivadar polgármester is köszöntötte.

Résztvevők voltak: Körmend, Szentgotthárd, Nagykanizsa, Oberwart, Kaufbeuren városok fúvószenekarai, Ajkáról, Csepregről a fúvósok mazsoretteket is hoztak, a Balatonparti együttes vonyarcvashegyi táncos lányokkal érkezett.

A fellépéshez készülődnek a kaufbeureni zenekar tagjai a Fő téren felállított fesztiválsátor mellett

A házigazda szombathelyi fúvószenekar szervezésben és muzsikában is fantasztikusan nagyot alkotott ezen a szombaton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!