Szombathely

2013.02.28. 17:12

Látogatóközpont az egykori laktanyából

Megoldódhat a több mint húsz éve hasznosítás nélkül álló szombathelyi, 11-es Huszár úti laktanya sorsa.

Kupi Györgyi

Csütörtökön döntött a közgyűlés arról, hogy felajánlja a területet az államnak, kulturális, digitális és logisztikai központ céljára. A Nemzeti Digitális Archívummal már folynak a tárgyalások arról, hogy a laktanya kilenc épületében az ország különböző közgyűjteményeiből idekerülő tárgyakat helyeznének el (és mutatnának be egy látogató-központban.), valamint itt lenne egy digitalizáló központ is.

A beruházás két ütemben történne, 6,5 és 4,1 milliárd forintba kerülne, az állam finanszírozná, és a tartaná fenn - tájékoztatta a sajtót Puskás Tivadar polgármester és Lazáry Viktor alpolgármester. A beruházás csaknem ötszáz humán végzettségű szakembert foglalkoztatna. Hogy milyen feltétekkel adná át a város a területet, az további egyeztetést és újabb közgyűlési döntéseket igényel majd, amennyiben valóban Szombathelyt választja az Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság a létesítmény helyéül.

A közgyűlés most arról döntött, hogy elvi hozzájárulását adja ahhoz, hogy a létesítményt az állam hasznosíthassa az említett célra. A kormánybizottság döntése az ügyben néhány héten belül várható. A polgármester kiemelte, hogy ezzel nem csak munkahelyek jönnének létre, hanem megoldódna a város tulajdonában álló, húsz hektáros terület sorsa is. Az eredetileg huszárok, majd legvégül szovjet katonák által használt laktanya a rendszerváltás után került a Szombathely tulajdonába (Egy időben egy alapítványé volt, néhány éve vette vissza a város.) Az ingatlan műemléki védelem alatt áll, mivel egy teljes huszárlaktanya kevés maradt fenn a volt monarchia területén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!