Szombathely

2013.02.14. 12:23

LMP: a felsőoktatás jövőjét taglalnák Szombathelyen

Szombathely - A szombathelyi felsőoktatás jövőjéről tartott sajtótájékoztatót tegnap délelőtt Horváth Zoltán, LMP-s önkormányzati képviselő.

Bajdó Bettina

Az LMP Szombathelyi Csoportja tavaly októberben, még a hallgatói demonstrációk ellőtt több napos kitelepülésen kérte ki a helyi egyetemisták véleményét a felsőoktatásról. A helyi hallgatókkal folytatott beszélgetések, valamint a  hallgatói tiltakozások hatására tavaly decemberben kezdeményezték, hogy a szombathelyi közgyűlés kapjon egy tájékoztatót a Savaria Egyetemi Központ és a Pécsi Tudományegyetem Szombathelyi Képzési Központ jövőjéről. A közgyűlési többség leszavazta a javaslatot, ám Horváth Zoltán LMP-s képviselő a februári közgyűlésre ismét napirendre tűzné a témát.

Az LMP szerint a téma tárgyalása azért is fontos, mert több olyan szak van (andragógia, kommunikáció) Szombathelyen is, amely a kormány döntése értelmében csak önköltséges képzési formában indulhat, valamint a röghöz kötés tervezett Alaptörvénybe való bevésése is befolyásolhatja a felsőoktatási központok jövőjét. További kérdéseket vet fel az is, hogy az ELTE gyakorló gimnáziumát várhatóan bezárják, így jogosan merülhet fel a kérdés, hogy a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium jövője hogyan alakul.

Az LMP a korábbi tapasztalatokból kiindulva nem sok reményt fűz ahhoz, napirendre kerül a javaslat. Amennyiben így lesz,  az LMP maga fogja elkészíteni azt az érintett intézmények, illetve azok Hallgatói Önkormányzatának bevonásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!