Szombathely

2016.01.27. 16:20

Lőttek és ütötték egymást a rendőrségen - Nyílt nap volt a szombathelyi kapitányságon

Szombathely - Csapatszolgálati felszerelést ölthetett egy-egy fiatal, akit aztán üthettek a társai - ez volt az egyik legnépszerűbb és legvidámabb eleme a szerdai rendőrségi nyílt napnak a Szombathelyi Rendőrkapitányságon. Persze ennél sokkal részletesebben ismerkedhettek a középiskolások a rendőri pályával.

Bakos Ágnes

Az érdeklődő diákok első kézből hallhattak beszámolót, hogyan dolgozik a mindennapokban egy baleseti helyszínelő vagy egy járőr. Interaktív volt az előadás, kérdezhettek a fiatalok, ha valami különösen érdekelte őket.

Csaknem száz végzős középiskolás vett részt a nyílt napon, tíz-tizenöt fős csoportokba rendeződve járták végig a bemutatkozás állomásait.

- Kíváncsi voltam, azért jöttem, a fegyverek nagyon érdekelnek - mondta a motivációjáról Major Marcell, miután kipróbálta, milyen elsütni egy PKM géppuskát. Marcell autószerelő szakmát szerez tavasszal, tavaly érettségizett - és felmerült a rendőri pálya is, mint továbbtanulási lehetőség, ezért látogatott el a szombathelyi kapitányságra. Sokakat megbabonáztak a lőfegyverek: a kisebb és nagyobb puskákkal, pisztolyokkal is „lőhettek”, persze töltény nélkül a diákok. A lőtéren a fegyverek mellett a védőfelszereléseket is szemügyre vehették. Csapatszolgálati felszerelést öltött egy-egy fiatal a csoportokból, vagyis beöltözött, mintha egy focimeccset vagy tüntetést biztosítana. Sisak és kesztyű is került a fiatalemberre, végül műanyag pajzsot is kapott.

- És akkor most üssétek! - ezt a felhívást hallhatta a többi diák Molnárné Kovács Andreától. Meglepődtek a fiatalok, de nem kellett sokszor elismételni a felszólítást: gumibotokkal ki óvatosabban, ki határozottabban, nekiestek a társuknak. Ódor Richárd volt az egyik alany, aki állta az ütéseket. Azt mondta, semmit nem érzett, hiába püfölték.

- Ha úgy alakul, akkor egy térkő ütését sem szabad megérezni - magyarázta a felszerelés biztonságát a diákoknak Molnárné Kovács Andrea.

A tiszthelyettesi állomány megfelelő utánpótlása a cél - mondta el a nyílt napról Takács Zoltán sajtóreferens. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság indított toborzást, annak részeként szervezték a szakmai bemutatóval egybekötött nyílt napot.

Végzős középiskolások kaptak meghívást és hallhattak a rendészeti iskolák, köztük a körmendi szakközépiskola kínálta lehetőségekről. Hallhattak beszámolót a bűnügyi és a rendészeti szakterületen dolgozó egyenruhásoktól. Megtudhatták, hogy életpályát, hivatást jelent a rendőri munka, valamint azt, hogy nincs más olyan terület, ahol egy iskola után azonnal és biztosan munkát kap a fiatal - csak a rendőrségi pálya ilyen. Hozzátartozik, hogy napi 24 órás szolgálat a rendőri munka és szigorú alkalmassági vizsgálatok is részei a középiskolai felvételinek. Fizikai és pszichológiai alkalmasság is szükséges. Nem mellékes, hogy jól kell mutatnia a rendőrnek az egyenruhában, így továbbra is legalább 160 centiméteres magasság a követelmény a lányoknál és legalább 165 centiméter magasnak kell lennie a fiúknak, ha rendőri pályára lépnének.

Továbbra is kizáró ok a tetoválás és a testékszer, ha az kilátszik az egyenruha alól - ilyen praktikus kritériumokról is értesülhettek az érdeklődő diákok.

Azt is megtudták, milyen módon, hogyan felvételizhetnek. És azt is, hogy gyorsan végig kell gondolniuk a terveiket, ugyanis a rendészeti iskolákba február 15. a jelentkezési határidő, amit szigorúan be kell tartani, hiszen a pontosság a rendőrség kötelékében rendkívül fontos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!