Szombathely

2016.04.24. 07:07

Lutor Kata és Rozmán Kristóf zárta a költészet hetét Szombathelyen

A Genius Savariensis Szabadegyetem ismét az Egyházmegyei Könyvtár régi, értékes könyveknek helyet adó, gyönyörű, barokk termében tartotta irodalmi kurzusának legújabb előadóestjét, ahol a már összeszokott törzsközönség Lutor Katalin és Rozmán Kristóf előadását láthatta és hallhatta.

Civil Tudósítónktól

Az egyetemista Kata, aki már versírásban is megcsillantotta tehetségét, és a már tanárként dolgozó, Kazinczy-díjas versmondó, Kristóf, nem ismeretlen az irodalmat kedvelő szombathelyi közönség előtt: mindkettő jó néhány rendezvényen is nagy sikerrel szerepelt önálló irodalmi műsorokkal.

Ez alkalommal Márai Sándor egyik verséből vett idézettel „ össze tudod még rakni a Margitszigetet?” című műsorral álltak a közönség elé a fiatalok: 14 nagyon szép, kedvelt  magyar verssel, a többi között Radnóti Miklós, Ady Endre, Weöres Sándor, Tóth Árpád műveivel.

Fotó: Egyházmegyei Könyvtár


Az agilis és fáradhatatlan irodalomtörténész, Fűzfa Balázs ajánlotta a fiatalokat és az igényes versválogatást a megjelenteknek, és mint mondta, ez a műsor a költészet napja, vagy inkább a költészet hetének idei utolsó rendezvénye városunkban. Megemlítette még, hogy ezen a napon, április 21-én nyílt meg a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, ahol hazánk hagyományosan vendégül látja a világirodalom jó néhány kiválóságát. A fesztivál idei díszvendég országa Szlovákia, író díszvendége pedig a norvég Jostein Gaarder.

Elmondta még, hogy a fiatal versmondók nagyon szép keretbe foglalták az elhangzó költeményeket, ugyanis Nemes Nagy Ágnes Fák című versével kezdenek és a műsort Babits Mihály A lírikus epilógjával zárják, mintegy keretbe foglalva a legutóbbi egyetemi előadást, amelyen szóba került Nemes Nagy Ágnes A hegyi költő című Babitsról írt nagyszerű tanulmánya.

Ezután átadta a szót Lutor Katalinnak és Rozmán Kristófnak; akik meghatóan szépen, sajátos stílusban szavalták el nagy költőink gyönyörű verseit, a magyar irodalom örök kincseit. Előadásukat a közönség hálás tapssal és köszönő szavakkal jutalmazta.

 

Tátrainé Kulcsár Irén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!