Szombathely

2014.05.14. 17:50

Elfújta a szél az egyetemistákat

Szombathely - Ha az időjárás is úgy akarja, péntekig tartanak az idei diáknapok. Kérdés, hogy lesznek-e hallgatók?

Ambrózai Zsuzsanna

Kedden indult hivatalosan a diáknapok idei rendezvénye a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központban. Nemcsak az időjárás, hanem a hangulat, ha úgy tetszik az aktivitás is fagyos (volt), pedig az aznapi fellépők (Hősök, Belga együttes) mindent megtettek. A folytatásra pedig az orkán erejű szél sincs túl jó hatással. Az egyetem nagyrendezvényei az elmúlt időszakban egyébként sem a legsikeresebb korszakukat élik, egyfelől valahogy mindig sikerül kifogni a rossz időt, másfelől pedig az aktivitás is elmarad. Az okokról Nagy Antal főszervezővel beszélgettünk.

- Szabadtéri nagyrendezvényt május elsejétől lehet tartani, nekünk viszont figyelni kell, hogy szorgalmi időszakra essenek a diáknapok, és ez az utolsó hetük a diákoknak, ami az időjáráson kívül sok mindenre magyarázatot ad. A hallgatók ilyenkor zárthelyi dolgozatokat írnak, kötelező a megjelenés. Idén a húsvét is későn volt, ami szünettel járt, így nem lett volna célszerű rögtön utána megtartani Az ösztöndíj utalása is sarkalatos pont az egyetemisták életében, az is erre a hétre volt esedékes, mert hát pénz nélkül aligha mulat az egyetemista - meséli a szervező. Emellett arról is beszél, hogy az elmúlt évek tendenciája nemcsak az érdeklődés csökkenésével, hanem a hallgatói létszámmal is magyarázható. - Jelenleg ezerötszáz körüli nappali tagozatos hallgatónk van, néhány éve kétszer ennyien voltak. A közösségi hangulat, érzés kiveszőben van, sokszor a másodévesek azt sem tudják, kik a csoporttársaik - teszi hozzá a főszervező. Ennek ellenére évről évre igyekeznek színvonalas, a hallgatói igényeket kielégítő együtteseket, zenekarokat meghívni. Az idei program összeállítása előtt is megkérdezték a hallgatókat, akik (a gólyatábor után) ismét kíváncsiak voltak a Belgára (bár mindössze 150-200 fő tombolt kedden este a sátorban), valamint a Piramis együttesre, akikre a hallgatók 25 százaléka voksolt.

Hogy mit hoznak az elkövetkezendő napok, nem lehet tudni. Az orkán erejű szélre felkészültek, kérdés, hogy lesz-e látogató, hallgató. Óránkénti 110 kilométeres erősségű szél esetén azonban - a szabályok értelmében - a helyszínt ki kell üríteni. Remélhetőleg ez nem következik be, s legalább a koncerteket meg tudják tartani, ha már jó néhány programot, mint például a kultikus normandiai partraszállást le kellett fújni. Mindenesetre az öt csapat továbbra is küzd az idei diákrektori cím elnyeréséért.

 

MA MÁR CSAK EMLÉK

A nagyrendezvényeknek, mint a gólyatábor vagy a diáknapok, rossz idő ide vagy oda, közösség-összetartó erővel kellene bírniuk. Azért merem ezt kijelenteni, mert még néhány évvel ezelőtt is erről szólt a dolog. Sosem volt annyi szabad sörpad az udvaron, mint ahányan leültek volna, de ez senkit sem zavart, az emberek tömörültek, szó szerint folytak le a padról, akár ismerték egymást, akár csak éppen akkor kötöttek életre (vagy egy estére) szóló barátságot. Akkoriban nem volt rendezvénysátor, és egy-egy, akár ismeretlen előadónak is örült a sereg. A több száz lelkes és boldog egyetemista. Vajon manapság ez már csak emlék?




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!