Szombathely

2017.07.12. 16:35

Macskás és táboros kaland

Ha nyár, akkor könnyű olvasmányok: érdemes akár az ifjúsági irodalom polcain körülnézni. Például egy holland klasszikust és egy új, igazán hazai regényt elolvasni még júliusban.

Bakos Ágnes

Elképesztő!

Bosnyák Viktória nem hagyta magára a Tündérboszorkány trilógiában megismert gyerekeket: történetük egy különleges nyári kalanddal folytatódik az Elképesztő! című könyvben. Az ikerlányok, Dóri és Sári meghívót kapnak egy felfedezőtáborba, és az osztályukból még a könyvmoly Jóhegyi Laci. Új barátok is feltűnnek a már a nyolcadik osztályt is elvégzett kamaszok életében: Eszter, Yvette és Dénes személyében. A Nemzeti Galériában töltik az egyhetes "tábor" nagy részét. Kiderül, hogy az összehívott gyerekek mind különlegesen tehetségesek, Dénes például csodásan rajzol (valójában Bernát Barbara grafikus munkáit láthatjuk a történetbe szőve). A múzeum képei között a gyerekek azt veszik észre, hogy belépnek a festményekbe, azok részei lesznek, vagyis piktoportálnak. A történet végére kiderül, hogy mi volt a tábor valódi célja, és az is, hogy mi az az "AA"... Ifjúsági kötet, de egy vízparti nyári délutánra felnőtteknek is tökéletes olvasmány. Kicsit az Időfutár sorozatot idézi, de a karakterek szelídebbek, és sokat ígérnek: talán hamarosan folytatódik a megkezdett történet.

Macskákról

Annie M. G. Schmidt volt Hollandiában az első írónő, aki magas állami elismerést kapott gyermekirodalmi munkásságáért. Történt ez 1965-ben. A Macskák társasága című mese 1970-ben jelent meg, magyarul az Animus adta ki 2001-ben, 2005-ben és tavaly ismét. Van olyan hazai általános iskola, ahol kötelező olvasmány - nem csoda, minden állatbarát gyerekkel meg lehet szerettetni az olvasást ilyen könyvekkel. A főhős, Minna ugyanis macska. Vagyis az volt, amíg ifjú hölggyé nem változott és nem lett egy félénk, macskarajongó újságírófiú segítője. Sőt, megalakul a Macska Sajtószolgálat. A híreket szállító macskák és (jórészt kedves) emberek története tanulságos mese sok-sok kedves karakterrel, kóbor és szobamacskákkal, dezodorgyárossal és leleplezett igazságtalansággal.

Tíztől 99 éves korig ajánlott nyári olvasmány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!