Szombathely

2015.03.15. 09:02

Március 15. Szombathelyen: ünnepségek, Sajtófotó Kiállítás, közös szavalás

Szombathely – Lovas hagyományőrzőkkel, iskolai műsorral, sajtófotó kiállítással és közös verseléssel emlékeztek a szombathelyiek a 167 évvel ezelőtti eseményekre.

Cseszkó Tamás

Vasárnap délelőtt fél tízkor már több száz szombathelyi gyűlt össze az MMIK előtt, ahol megkoszorúzták az 1848-49-es forradalmi események egyik főszereplőjének számító Petőfi Sándor szobrát. Kincses László két gyermekével, Annával és Boglárkával látogatott ki a megemlékezésre.

– A lányok nagyon szeretik a lovakat, ilyenkor pedig jólesik kimozdulni – mondta el az édesapa, aki büszke volt arra, hogy a gyermekek saját, gyöngyből készített kokárdát viseltek ezen a napon. A hagyományőrzők vezették a menetet, mely a Március 15. tér felé vette útját. Ott katonai tiszteletadás mellett vonták fel az országzászlót, miközben a Szombathelyi Városi Fúvószenekar játszotta a Himnuszt. A Neumann János Általános Iskola diákjai zenés-táncos-verses műsorral tisztelegtek a forradalmi hősök emléke előtt. Az idén először új helyszínen, a Savaria Múzeum előtti téren folytatódott a megemlékezés. Az ünnepi műsorban közreműködött a Boglya Népzenei Együttes, a Pilvax Zenekar, Lehőcz Zsuzsa, Kovács Bálint, Kőmíves Csongor, Takács Dániel, az Ungaresca Táncegyüttes. Horváth Meggie, a Pilvax zenekar énekese nagy sikert aratott a Nemzeti dal zenés feldolgozásával.

Dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője, honvédelmi miniszter ünnepi beszédében a szombathelyi emberek közös érdekérvényesítésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Szavai szerint az a feladatuk azoknak, akikre az ország vezetését bízták, hogy maradandó jót tegyenek. – Ahhoz is kell bátorság, hogy azok, akiknek a történelem most nem osztott lapot, tudomásul vegyék, és ne rontsanak el valamit, amit egyébként megjavítani vagy végrehajtani nem tudnak – fogalmazott a képviselő. A megemlékezést követően dr. Puskás Tivadar polgármester beiktatta az újonnan megválasztott diákpolgármestert, Dávid Noelt, valamint Bársony Dóra diák-alpolgármestert, majd a pártok, civilszervezetek, intézmények és hivatalok vezetői megkoszorúzták Horváth Boldizsár szobrát. Szintén hagyomány, hogy március 15-én tárlat nyílik a szombathelyi sajtófotósok munkáiból.

A legjobb alkotásokat díjazták is, idén Czika László, Garai Antal és Zergi Borbála részesültek elismerésben. Az ünnepi kavalkád délután a Kossuth Lajos utcában folytatódott. Városunk is csatlakozott azon országos kezdeményezéshez, melynek keretein belül hazánkban számos helyen egyszerre szavalták el a Nemzeti dalt. Szombathelyen a Városháza előtt Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház művészének vezényletével mintegy kétszáz ember zúgta együtt a Talpra magyart.


Az ünnepi műsorok percről-percre:

9:35 Koszorúzás a Petőfi szobornál

Hagyományőrző lovasok teszik színessé a mai reggelt. Sok család látogatott ki az MMIK előtti térre. Prikazovics Ferenc konferál, röviden ismerteti Petőfi Sándor életét, majd felkonferálja a koszorúzókat. Itt Hende Csaba honvédelmi miniszter, megyei és városi vezetők koszorúztak. Megyünk is tovább.

09:55

Több százan vonulunk a következő helyszínre. Videónkban megmutatjuk a hangulatot..

10:11 Országzászló felvonás

Katonai tiszteletadás következik a Március 15. téren. A Városi Fúvószenekar is emeli az emlékezés fényét. Majd felcsendül a Himnusz, közben felvonják az országzászlót. Egyre többen vagyunk.

10:19 Megható műsor

A Neumann János Általános Iskola műsora következik

10:50 Új helyszínen

A Savaria Múzeum előtti térre értünk, épp a Boglya zenekar játszik, miközben klasszikus forradalmi verseket hallhatunk.

10:54 Talpra magyar!

-énekli Horváth Meggie, Szombathely koronázatlan Nemzeti dal éneklője

11:04 Perdültek a szoknyák

Színpadon az Ungaresca Táncegyüttes

11:16 Hende Csaba: Tisztelet a bátraknak!

A honvédelmi miniszter többek között Horváth Boldizsár munkájáról is megemlékezet.

11:23 Beiktatták az új diákvezetőket

Mégpedig dr. Puskás Tivadar polgármester, aki kiemelte, régi hagyománya van a diákpolgármester választásnak városunkban.

11:29 Dávid Noelnek van egy álma

Szívhez szóló beszédet mondott az új diákpolgármester, szerinte az a feladatuk, hogy az életre neveljék a diákokat.

11:35 Koszorúznak Horváth Boldizsár szobránál

Horváth Boldizsár szobránál koszorúznak a helyi pártok, civilszervezetek, intézmények, hivatalok képviselői

11:56 Bedugult a Kisfaludy Sándor utca

- konstatáljuk, miközben a 12:30-kor kezdődő Sajtófotó Kiállításra tartunk.


12:36 Itt vagyunk az V. Sajtófotó Kiállításon

- Öt esztendeje annak, hogy elindult Szombathelyen a sajtófotó kiállítás - mondta köszöntőjében dr. Puskás Tivadar polgármester, majd megdicséri Angyal Lászlót, a Városháza sajtófőnökét. -A sajtófotó az információátadás egyik legfontosabb eszköze. Csodálja azokat, akik a pillanatokat el tudják kapni, művésznek nevezi őket.

12:43 És itt vannak a díjazottak

124 fotó érkezett az idei sajtófotó kiállításra 17 fotóriportertől, ebből 60 képet állítottak ki.

Idén is osztanak díjat, három kategóriában:

Közélet: Czika László - A Szombathelyi Sarlós Boldogasszony Székesegyház felújítása

Kultúra: Garai Antal - Szentivánéji pörgés

Sport: Zergi Borbála - Böczögő Dorina aranyérmet szerzett

Zergi Borbála és Garai Antal is a díjazottak között

12:55 Koczka Tibor elmeséli, mennyire irigyelte a fotósokat

Az alpolgármester a Sajtófotó Kiállítást követő fogadáson mondott pohárköszöntőt. Megemlékezett arról, hogy több mint három évtizedig maga is médiamunkás volt, és mindig irigyelte a fotósokat, hiszen míg az "író újságíróknak" meg kellett szenvedniük a cikkekkel, addig a fotósok szinte azonnal letettek elé húsz képet. Később aztán rájött, mekkora a felelősségük, hiszen az olvasók általában a fotókat nézik meg először. Koczka Tibor március 15. alkalmából köszöntött minden médiamunkást.

15 órakor a Kossuth Lajos utcából jelentkezünk, hiszen Szombathely is csatlakozott azon országos kezdeményezéshez, melynek keretein belül hazánk számos településén közösen szavaljuk el a Nemzeti Dalt.

15:01 Össznépi Nemzeti Dal

Szabó Tibor, a WSSZ művésze vezényli a közös szavalást, a Szombathelyi Kötélugrók például edzésről siettek ide.

15:11 A közös verselés videón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!