Szombathely

2015.08.01. 12:01

Még semmi sincs veszve - Mit csinálj,ha nem jutottál be NymE szombathelyi képzéseire?

Szombathely - A héten kiderült, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetem (NymE) szombathelyi karai 98 képzést indítanak az általános felvételi eljárás eredményei alapján. A csaknem 1900 jelentkezőből 950-en első helyen jelölték meg a szombathelyi karok képzéseit. Azoknak sem kell elkeseredniük, akik most nem jutottak be.

Bajdó Bettina

Dr. Antonio Donato Sciacovelli, a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar dékánja elmondta, hogy majdnem 1900-an 3290 jelentkezést nyújtottak be a szombathelyi karok képzéseire. A csaknem 1900 jelentkezőből 950-en első helyen jelölték meg a szombathelyi karok képzéseit. A 943 elsőhelyes jelentkező 30 százalékos emelkedés a tavalyi 719-hez képest, ez jócskán meghaladja a 2013-as adatokat is. Kiemelte, hogy a hallgatók 42 százaléka a pedagógiai képzéseket választotta. Az NymE szombathelyi karai 98 képzést indítanak az általános felvételi eljárás eredményei alapján.

A legmagasabb hallgatói létszám a gépészmérnöki, a rekreációszervezés és egészségfejlesztés alapképzési szakon jelenik meg. A legtöbben, 306-an, a tanári mesterképzéseket jelölték meg elsőként, ezt követte a gépészmérnöki képzés 120 jelentkezővel. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára az osztatlan tanárképzések kerültek, 65 felvételizővel.

A Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi karain még a télen tartott felvételi nyílt napjára is sokan kíváncsiak voltak. Sok diák szüleivel együtt érkezett, hogy fontos információkat szervezzenek a felvételi eljárással kapcsolatban. Akkor is Németh Péter tájékoztatta őket a legfontosabb adatokról. Már akkor nagy volt az érdeklődés a gépészmérnök-képzés iránt. Ide most 80-an elsőéves hallgatót vehetnek fel. Fotó: Vn-Archív/Tímár Gergely

A Szombathelyre felvettek száma az NymE-re felvételt nyert hallgatók 30,67 százaléka. 2014-ben, a normál felvételi eljárásban felvett 593-hoz képest 104-gyel növekedett a felvételt nyert hallgatók száma. A két karon felsőoktatási szakképzésre 27-en, alap és osztatlan képzésre 422-en, továbbá mesterképzésre 248-an nyertek felvételt. Így adódik össze a 697 új hallgató.

A felvett hallgatók nagy része (42 százalék) pedagógusképzésre jutott be. További 30 százaléka pedig – egyenlő eloszlásban – sporttudomány és műszaki képzésre. A gépészmérnöki szak volt a legnépszerűbb, ide 80-an jutottak be, erről már dr. Balogh András, a Természettudományi és Műszaki Kar dékánhelyettese beszélt. A Nyugat-magyarországi Egyetem Természettudományi és Műszaki Karán szeptemberben induló duális gépészmérnöki szakra 299 pont volt a felvételi határ, a jelentkező hallgatók átlagpontszáma viszont magasabb, 346 volt. A meghirdetett 80 helyet teljes mértékben be tudják tölteni. Ez az egész egyetemen belül a legmagasabb létszámmal induló képzés.

A gépészmérnöki szak sikere jól tükrözi az egyetem, a város és a cégek által befektetett munkát, hiszen 299 ponttal országosan az előkelő második legmagasabb pontszámmal lehet valaki gépészmérnök hallgató Szombathelyen. A két kar által kínált alap- és osztatlan képzésekre elmondható, hogy magas pontszámú jelentkezők jutottak be,  ezt az egyes szakokon kialakult átlagpontok tanúsítják.

Azoknak sem kell elkeseredniük, akik most nem jutottak be az egyetemre, ugyanis elindult a pótfelvételi eljárás. Németh Péter, az Egyetemi Tanulmányi Központ munkatársa elmondta, hogy az intézmény az összes normál eljárásban elindult képzésén hirdet pótfelvételit.

- A nyári felvételi során csak azon diák jelentkezése fogadható el, aki 2015-ben nem jelentkezett, vagy egyetlen felsőoktatási intézménybe sem nyert felvételt - folytatta Németh Péter. - A felvételi eljárás során csak egy intézménybe és csak egy képzésre lehet jelentkezni. Fontos információ, hogy valamennyi képzési szinten kizárólag költségtérítéses formára lehet beadni a jelentkezést. A ponthatár viszont a pótfelvételi eljárásban már nem lehet alacsonyabb, mint a normál eljárásban kialakult pontszám. A jelentkezés határideje augusztus 10-e. A felvételi elbeszélgetéseket, valamint az alkalmassági és a gyakorlati vizsgákat augusztus 17-étől 19-éig tartjuk, melyről a rövid határidő miatt e-mailben kapnak értesítést a jelentkezők. A vizsgák időpontjáról és helyszínéről szóló információk elérhetők lesznek az egyetemi központ honlapján a Felvételizőknek menüpontban. A hagyományaiknak megfelelően idén nyáron is a Felvételi ponton állnak a hallgatók rendelkezésére. Az „A" épület földszintjén kollégáik a jelentkezési határidőig hétköznaponként 9-től 13 óráig személyesen segítik az érdeklődőket. A kollégáknál az e-jelentkezés is lebonyolítható.

Németh Péter, az Egyetemi Tanulmányi Központ munkatársa a pótfelvételi eljárásról beszélt. A jelentkezés határideje augusztus 10-e. Fotó: Vincze Kornél

Az egyetem vezetői hangsúlyozták: az adatokból is látszik, hogy a szombathelyi egyetemi struktúra és képzési kínálat is jelentős változásokon megy keresztül. Hozzáfűzték: örömteli számukra, hogy az átalakulások közepette is majdnem 700 hallgatót tudnak felvenni. Ez mutatja számukra a klasszikus szakjaik meglévő vonzerejét.

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának szombathelyi képzési központjába egyelőre nem tudjuk, hogy hányan kerültek be. Azt azonban igen, hogy mely szakok indulnak és melyek nem. A felvi.hu adatai szerint az idén nem indul alapképzésben az ápolás és betegellátás (szülésznő) szak. Ugyanez a helyzet felsőfokú szakképzésnél a csecsemő- és kisgyermeknevelő, a szociális és ifjúsági munka szakkal. Indul viszont alapképzésben a csecsemő- és kisgyermeknevelő szak, költségtérítéses és államilag támogatott formában is. Az ide való bejutás alsó határa 283 pont volt. Lesz védőnőképzés is, ide 280 pontot kellett minimum összegyűjteni. Levelezős képzésben lesz szülésznőképzés, ide 298 pont kellett. Mentőtiszteket is képeznek majd levelezős formában, a ponthatár itt is 298 volt.

Önállóvá válik a Savaria-központ

"A Nyugat-Magyarországi Egyetem integrációja nem úgy sikerült, ahogyan tervezték"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!