Szombathely

2014.02.07. 16:35

Megbecsülik nyugdíjasaikat

Bensőséges intézményi találkozóra hívta a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat vezetősége a jelenlegi és a hajdani munkatársait, nyugdíjasait.

Merklin Tímea

– Ez a nyugdíjasaink megbecsülésének napja. Vendégül látjuk őket, beszélgetünk a régi időkről, ünnepi műsort adnak a gyermekek és munkatársaim a nyugdíjasoknak. Különösen ünnepeljük volt igazgatónkat Németh Endrét, aki 1988-tól 1998-ig állt az intézményünk élén. Akkor még GYIVI-nek, Gyermekvédő Intézetnek hívták ezt az intézményt – tudtuk meg Pados Zsolttól, a TEGYESZ igazgatójától, aki a pénteki rendezvényen üdvözölte az ünnep résztvevőit, majd a Nyugat-magyarországi Egyetem elnök dékánja, Horváthné dr. Molnár Katalin „arany oklevelet” adott át Németh Endrének, az intézmény nyugalmazott igazgatójának.

– Rendkívül nagyra értékelem az egyetemi központ figyelmességét és azt a gesztust, hogy a diploma megszerzésétől eltelt 50 év után – melyből 40 évet a pedagógus pályán töltöttem – elismeri a munkámat – fűzte az eseményhez Németh Endre, aki 1963-ban szerzett tanítói oklevelet, majd Kondorfára került, ahol új iskola és egy főleg fiatal férfiakból álló tantestület fogadta. Abban az időben sok állami gondozott gyermek nevelkedett családoknál és járt az iskolába. Ezeket a gyerekeket különösen nagy szeretettel vették körül nevelőik.

Németh Endre pénteken aranyoklevelet kapott a NYME dékánjától, Horváthné dr. Molnár Katalintól (Fotó: Horváth Csaba)

– Az első és alapvetően meghatározó pedagógiai élményem után kerültem Kőszegre a MÁV Nevelőintézetbe, nevelőnek. Az intézet hátrányos helyzetű növendékeivel való kapcsolatban szinte igazi apaszerepet kellett a nevelőknek betölteni. Szinte a nap 24 órájában együtt voltunk a növendékeinkkel. A napi munkám mellett mindig vonzott a tanulás. Ebben az időben elvégeztem a Nyíregyházi Tanárképző Főiskola technika tanári szakát. Németh Endre 1969-ben jött Szombathelyre, és az Antal János Iskolában, a város vezetésének segítségével létrehozták a központi politechnikai műhelyt. Kitűnően felszerelt szaktanteremben tanított műszaki ismereteket. 1984-ben az oladi általános iskola vezetésével bízták meg, közben elvégezte az ELTE bölcsész karán a pedagógia szakot, majd pályázott a Vas Megyei Gyermek- és Ifjúságvédő Intézet vezetői álláshelyére.

– Számtalan új, s néha megoldhatatlannak látszó feladattal találtam szembe magam, de a munkatársaimmal sikerült a kezdeti nehézségeken túljutni. Számtalan új megoldást dolgoztunk ki a hozzánk került gyermekek érdekében. Németh Endre munkáját a Népjóléti Minisztérium 1997-ben Batthyány-Strattmann László Díjjal ismerte el.

Címkék#Szombathely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!