Szombathely

2015.05.08. 08:31

Megfordult vele a világ - A rappelő szombathelyi Varga Adrián Budapesten is elmondja rendhagyó ballagási beszédét

Szombathely - Több mint félmillióan nézték meg a közösségi videómegosztón Varga Adrián rendhagyó ballagási beszédét.

Cseszkó Tamás

A szombathelyi Horváth Boldizsár Szakközépiskola tanulója ugyanis rappelve vett búcsút iskolájától. Azóta felpörögtek az események, a legnagyobb televíziós csatornák kérnek tőle interjút, sőt, az egyik hazai tehetségkutatóba is hívták már.

– Ha itt bezárul egy ajtó, máshol kinyílik egy kapu – így kezdődik a szombathelyi Varga Adrián rendhagyó ballagási beszéde, amelyet múlt héten adott elő a Horváth Boldizsár Szakközépiskola udvarán. Rendhagyó, hiszen zenei aláfestés mellett, rappelve fogalmazta meg gondolatait. Bár a rap műfaj sokszor igencsak megosztja a társadalmat, Adrián műsora mindenkinek tetszett, művével bebizonyította, hogy lehet igényeset alkotni úgy, hogy közben feszegetik a határokat. A ballagási műsor felkerült az internetre, Adrián magánszáma pedig villámgyorsan terjedt, ma már több mint ötszázezer megtekintéssel büszkélkedhet.

– Hihetetlen, mekkorát fordult néhány nap alatt a világ – mondta el lapunknak a 19 éves szombathelyi fiú, hozzátéve, hogy vannak, akik már az utcán is gratuláltak neki. – Tényleg többen leszólítottak, és elmondták, hogy nemcsak ők látták, de az egész családjuk körében nagy népszerűségnek örvendtem – idézte fel az elmúlt napok eseményeit Adrián. Mint kiderült, nem a ballagási búcsúbeszéd volt az első ilyen mű, már a szalagavatóra is írt dalt, ami szintén nagy sikert aratott. – Ezután kért fel az iskola vezetése, hogy a ballagó végzősök nevében szerepeljek – tudtuk meg. A zenei alap az internetről letölthető ingyenesen felhasználható nyersanyag volt, a szöveg azonban saját, Adrián az iskolához való érzelmi kötődést feszegette.

Tényleg nagyon szerettem ide járni, és nagyon szomorú vagyok, hogy véget ért ez az öt év, amit itt töltöttem – mondta, hozzátéve, hogy a ballagáson meg is siratta a búcsút. A felvételen látszik, hogy többen a helyszínen is meghatódtak, sőt maga Adrián is elérzékenyült az előadás közben. És hogy honnan indult az alkotás vágy?

– Mint minden fiatal fiú életében, nálam is volt szerelmi csalódás, 2011-ben írtam meg az első dalomat, amit aztán megmutattam a szüleimnek, rokonaimnak, barátaimnak. Ők biztattak, aztán elkapott a gépszíj, egyre többet alkottam – mesélt a kezdetekről a fiú. – Megismertem egy srácot, akinek volt egy házi stúdiója, megírtuk a dalokat, amelyeket aztán feltöltöttem a közösségi videómegosztóra. - A fiú rendszeresen ír, azt mondja, volt olyan, hogy az iskolában kapta el az ihlet, de gyakran a számítógép előtt, zenei alapot hallgatva születik meg egy alkotás. – Olyan dal is van, amit két éve írok, és még mindig nem fejeztem be. Az igazi áttörés mégis múlt héten jött el, Adriánt azóta már Budapestre is meghívták, egy sérült gyerekekkel foglalkozó intézmény ballagására.

Sőt, a napokban Pestre utazik, szombaton délben a Hungary's Got Talent tehetségkutató válogatásán próbálkozik majd, ugyanis többen biztatták, hogy próbálja ki magát. – Régóta nagy álmom, hogy a show-biznisszel foglalkozhassam, és most, hogy felkapták a dalomat, nem szabad hagyni, hogy csak úgy lecsengjen – mondja Adrián, aki sikeresen túlvan az írásbeli érettségi vizsgákon is. – A magyar eléggé nehéz volt, a szövegértés részét nem is tudtam befejezni, de az érvelés könnyen ment, jó témát kaptunk. – A matekra sokan azt mondták, hogy nagyon nehéz volt, ennek ellenére nekem a logikai feladatok nagyon tetszettek. Bár úgy mentem el, hogy nem fűzök a sikerhez túl sok reményt, úgy tűnik, nem maradok szégyenben. Tegnap volt az emelt történelem érettségi, szerintem nagyon jó feladatsort kaptunk – foglalta össze az elmúlt napok eseményeit Adrián, aki a Budapesti Gazdasági Főiskola nemzetközi tanulmányok szakán vagy a Grazi Egyetem gazdasági szakán folytatná tanulmányait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!