Szombathely

2016.10.27. 08:10

Megkezdődött a szombathelyi közgyűlés: útfelújítás, városmakett, M86-os a témák között

Szombathely - Összegzik az október 2-i népszavazást, téma lesz útfelújítás és a városmakett is a csütörtöki közgyűlésen. Napirend előtt szó volt az M86-osról is.

Bakos Ágnes

Megkezdődött az októberi szombathelyi közgyűlés, csütörtökön 9 óra 12 perckor.

A közgyűlés határozatképes – mondta dr. Puskás Tivadar polgármester. Napirend előtt megköszönte a szombathelyieknek a részvételt az október 2-i népszavazáson.

Beszélt az '56-os forradalomra szervezett megemlékezésről: – Engedjék meg, hogy megköszönjem az ellenzék frakcióinak, akik egy kivételével teljes létszámban ott voltak az ünnepi közgyűlésen. Köszönöm, hogy a 60. évfordulón úgy érezték, ez közös ünnep, ez viszi előre Szombathelyt, Vas megyét, az országot – fogalmazott.

Az M86-os út átadása megtörtént – hangsúlyozta. Sorolta a polgármester: biztonságosabb az út, mentőorvosként is sokszor ment arra balesetekhez, a mostani közlekedés biztonságosabb. Fontos az is, hogy gyorsabb, egyszerűbb lett Szombathelyről eljutni a fővárosba és az ország másik felébe. Harmadrészt pedig további gazdasági lehetőségeket ad Szombathelynek az, hogy bekerült a „nemzetközi vérkeringésbe” a közlekedés szempontjából.

Dr. Czeglédy Csaba szólalt fel a polgármester után. Az M86-os kapcsán azt mondta: – Üzenjük meg Brüsszelnek, hogy köszönjük. Hiszen az adófizetők pénze mellett az uniós támogatás is kellett az útépítéshez.

Napirendi pontnak javasolta, hogy nyílt ülésen vitassák meg a Falco bővítésének ügyét, mert sok ezer szombathelyit érint. Dr. Puskás Tivadar két jogi lépésről tud: meg kell építeni a szűrőt és nincs szó bővítésről a Falco gyáránál. A Falco ügyének napirendre vételét elutasították.

Dr. Ipkovich György azt mondta: 2007 óta rendelkezésre állt a forrás az M86-os útra, nem érti a kijelentéseket, amelyek ezt cáfolják. És meg kell köszönni az Európai Uniónak.

Czeglédy Csaba napirendre javasolta a Styl működésének áttekintését. Elutasították.

Kelemen Krisztián napirendi pontnak javasolta a Szent Márton terv beruházásainak állapotát. Szeretne tájékoztatót hallani arról, hogy állnak a fejlesztések, különösen a Szent Márton-templom előtti tér érdekli, mert a választókörzetében a lakók érdeklődnek, hogy mikor lesz kész, hiszen még el sem kezdték. A képviselők elutasították.

Kopcsándi József tájékoztatót szeretett volna meghallgatni az állam által biztosított elektronikus rendszer bevezetéséről, annak állásáról – ezt javasolta napirendre. Jövő évtől előírja az önkormányzatoknak a rendszer működését, amely szerinte az önkormányzatiságot csorbítja. Dr. Puskás Tivadar azt mondta: az informatikai osztály vezetője éppen ez ügyben van ma a Belügyminisztériumban. Elutasították a javaslatát.

Horváth Soma képviselő a szervezeti és működési szabályzat módosítását javasolta. Azt, hogy a nyilvános ülés elején legyen a következő közgyűléstől a beszámoló a két ülés közötti eseményekről, valamint a lejárt határidejű határozatokról. Elutasították.

Balassa Péter javasolta a 19. napirendi pont levételét: elutasították. A 19. napirendi pont: „Javaslat a Szombathely, Kossuth Lajos u. 2. szám alatti ingatlan értékesítésével kapcsolatos döntés meghozatalára”.

Javasolta azt is, hogy a decemberi közgyűlésre készüljön előterjesztés: stratégiai és cselekvési terv egy parkolóház megépítéséről. Elfogadták a képviselők.Az önkormányzati köztisztviselők béremelésének megvitatását javasolta decemberre a képviselő. Nem szavazták meg.A Székesegyház előtti öntöttvas lámpa visszaállítására tett javaslatot Balassa Péter. Elutasították.

Illés Károly azt javasolta, vegyék le a 20. pontot a napirendről. A 20. napirend: „Javaslat használati jogviszonyokkal kapcsolatos döntések meghozatalára”. Illés Károly javaslatát elfogadták.

Dr. Horváth Attila nem érti, miért kellene levenni – hiszen abban szerepel, egyebek között a Kassák Lajos utca 9. helyiség használatba adása az Olad Városrészért Egyesületnek. Azt mondta, vegyék le, de az oladi egyesület igénye maradjon napirenden. Dr. Horváth Attila javaslatát elutasították.

Harminc helyett 29 napirendi pontot tárgyalnak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!