Szombathely

2014.11.25. 16:07

Mégsem oldódnak meg a kiskertesek problémái?

Szombathely – Szerepel az Országgyűlés napirendjén a kiskertesek földhaszonbérleti szerződését érintő módosító törvényjavaslat. Ám ha a parlament a benyújtott szöveg szerinti módosítást hagyja jóvá, a hobbikertet bérlők problémái csak részben oldódnak meg.

Simon Erzsébet

Rendeződhet a zártkertek, hobbikertek helyzete, miután a kormány a múlt csütörtöki ülésén megtárgyalta a tulajdonosi, valamint a haszonbérleti problémákat érintő törvényjavaslatot – jelentette be a kabinet ülését követően Nagy István, az agrártárca parlamenti államtitkára. Eszerint a földforgalmi törvény kiegészül egy új bekezdéssel, a rekreációs célú földszerzés fogalmával. Ily módon a földművesnek nem minősülő belföldi természetes személyek és civil szervezetek is megszerezhetik az önkormányzati tulajdonú és közgyűlési határozattal ilyen célú megszerzésre kijelölt legfeljebb egy hektárnyi földterületet. A rekreációs célú földhasználati szerződés határozott időtartamra, legalább egy gazdasági évre, és legfeljebb öt évre köthető meg.

A most az Országgyűlés elé kerülő módosító javaslatot a T2141 számú – a jövő évi költségvetési törvény megalapozásáról szóló -  salátatörvény tartalmazza.

Szombathelyen az önkormányzat az elmúlt években csaknem ezer család számára tette lehetővé, hogy a város tulajdonában lévő – kert, gyümölcsös és szántó művelési ágban nyilvántartott - földterületeken zöldséget, gyümölcsöt termeszthessen. A bérbe adott földek jellemzően 200 és 600 négyzetméter közötti parcellák, amelyek hobbikertként működnek. A vasi megyeszékhelyen szeptember végén 505 bérlemény szerződése lejárt. Az önkormányzat az új földtörvény szabályai miatt nem hosszabbította meg ezeket, mert a kiskertbérlők, illetve az őket tömörítő kerthasznosítási egyesületek nem feleltek meg a kritériumoknak. Ám úgy fest, akkor sem oldódnak meg a problémák, ha a parlament a benyújtott javaslat alapján módosítja a földforgalmi törvényt. A 2013. évi CXXII. törvény vonatkozó passzusa ugyanis az előhaszonbérleti jogról is rendelkezik. A hatályos törvény öt esetet nevesít, amikor nem áll fenn az előhaszonbérleti jog. Ezek között – értelemszerűen – még nem szerepel a rekreációs célú földbérlet. A módosító javaslat szövegének ezt is tartalmaznia kellene, azonban az Országgyűlés elé kerülő javaslatban erről nincs szó. Vagyis a földművest, illetve a mezőgazdasági termelőszervezetet - aki vagy ami Magyarországon nyilvántartásba vett EU-tagállami állampolgár, vagy az Európai Unió más tagállami székhelyű szervezete is lehet - továbbra is megilleti az előhaszonbérleti jog a belföldi személlyel szemben. Az ő esetükben pedig a bérelhető földterület akár 1200 hektár is lehet.

Ez például a szombathelyi Körtés III. Kerthasznosítási Egyesület esetében azt jelenti, hogy magával az egyesülettel – ahogy eddig - nem köthet szerződést az önkormányzat, mert az egyesület által használt földterület mintegy 14 hektár. Minden egyes taggal külön kell szerződnie – ez több száz használót jelent - , a kontraktust azonban automatikusan nem jegyzi be a földhivatal, mert minden egyes szerződést 15 napra ki kell függeszteni az önkormányzati hirdetőtáblára. Mégpedig azért, hogy az előhaszonbérleti jogosultak gyakorolhassák a jogukat. Ha pedig csak egyetlen földműves vagy mezőgazdasági termelőszervezet is bejelentkezik - a törvény garantálta előhaszonbérleti jogára hivatkozva - akár egy, vagy netán az összes parcelláért, az önkormányzat vele köteles szerződni; az eredeti haszonbérlő helyére így a szerződésben - a törvény erejénél fogva - az előhaszonbérlő lép.

Völler Teréz, a Körtés III. Kerthasznosítási Egyesület elnöke lapunknak elmondta: kedden levelet írt dr. Hende Csaba honvédelmi miniszternek, szombathelyi országgyűlési képviselőnek, arra kérve őt, hogy a szombathelyi közgyűlésben november 3-án tett ígéretét váltsa be. Azaz segítsen megoldani a problémát, méghozzá teljes egészében, ne csupán részben.

Kíváncsiak voltunk az önkormányzat álláspontjára is. Kérdéseinkre Angyal Lászlótól, a városháza kommunikációs vezetőjétől az alábbi válasz érkezett: „A Magyarország 2015. évi központi költségvetésének megalapozására vonatkozó törvény tervezetének 105. pontja tartalmazza a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi földforgalmi törvény módosítását. Eszerint az 1 hektárnál nagyobb területet nem lehet rekreációs célra használatba adni, ezért a tényleges földhasználókkal kell a szerződéseket megkötni. Az előhaszonbérleti jog fennállásáról önkormányzatunk a földhivatallal egyeztetett. Közös álláspontunk, hogy az előhaszonbérleti jog és a közzétételi kötelezettség kizárólag az erdőnek nem minősülő föld haszonbérbe adásakor áll fenn, ezért a rekreációs célú földhasználat esetében a közzétételre és az előhaszonbérletre vonatkozó szabályokat nem kell alkalmazni."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!