Szombathely

2015.07.01. 11:48

Megújul a szombathelyi Szent Márton templom és az előtte lévő tér

Szombathely - A 48. alkalommal megrendezett Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem szerdai programján mások mellett Kuslits Tibor, Szombathely főépítésze tartott előadást a 2016. évi Szent Márton évre vonatkozó városi előkészületekről.

Szombathelyi Médiaközpont

A szakember elmondása szerint a szombathelyi belvárosi fejlesztési program egyes elemei egy szimbolikus üzenet formájában kerülnek a lakosság elé. Szent Márton személye összekötő kapocs, amely Szombathely ókori és keresztény elemei révén ötvözi a város identitástudatát. A főépítész előadásában egy képzeletbeli utazásra invitálta a hallgatóságot a belvárosi Szent Márton-tengely mentén.

Kuslits Tibor Fotó: Szombathelyi Médiaközpont

Nyugatról keletre haladva a Romkert gyalogos átjárhatóságának biztosítása, továbbá a Székesegyház és az előtte elhelyezkedő Mindszenty tér átrendezése szerepel a fejlesztési programban. Bővítik a Püspöki Palotát, ez azt jelenti, hogy teljesen más képet mutat majd a főpásztori székhely, mint manapság. Ide tartozik a Smidt Múzeum felújítása is, ezek a munkálatok már javában zajlanak. Az elképzelések szerint ehhez területbővítés is párosul, ami a kiállítás működtetésének komfortját javítaná.

Keleti irányban továbbhaladva következik a projekt talán legnagyobb kihívása, a Berzsenyi tér átépítése. A Savaria Múzeum és a környéke majdnem 1,8 milliárd forintból kaphat új arculatot a tervek szerint. Felújításra vár a Szent Márton-templom, az erre vonatkozó, domonkosok által készített terveket már hónapokkal ezelőtt vizsgálta a műemléki tervtanács. Ehhez hozzátartozik a templom előtti tér képének megváltozása. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi közlekedési területet egy befogadó térré alakítják a zarándokok számára. A templom felújításának és a tér átrendezésének összes költsége várhatóan több mint 9 milliárd forintot tesz ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!